Президентът Румен Радев е готов да назначава директора на антикорупционния орган. Това заяви самият той пред журналисти.

Управляващи и опозиция се различават в идеята кой да назначава ръководството на антикорупционната комисия - от ГЕРБ искат това да е парламента, а БСП са категорични, че отговорността трябва да бъде на държавния глава. 

В законопроекта на министерство на правосъдието, подкрепен и от ГЕРБ, водещата роля е на парламента. Председателят на комисията предлагаме да се избира от парламента по предложение на народните представители, посочи министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Цветан Цветанов добави, че това е още една допълнителна гаранция за отделянето на така наречената политическа намеса.

Въпреки това, проектът отнесе много критики от професионалната общност и политическите опоненти.

„Ако на тази комисия бъде разрешено да притежава СРС, държавата ще има три технически централи които могат да ги притежават и прилагат. Въпросът за контрола трябва да си го постави всеки един от нас”, посочи главният прокурор Стори Цацаров.

Според Хамид Хамид така се създава паралелна структура и се навяват спомени от едно време. „Изразявам задоволство че във вашия проект вече поне липсва фигурата на анонимния клеветник”, каза той.

По-късно днес лидерите на левицата отидоха при президента, за да обсъдят антикорупционния закон. Категорични са, че няма да отстъпят от това да се назначава ръководството от президента и да има разследващи функции този орган.

Самият президент обяви, че е логично да участва в назначаването. "Здравата институционална логика изисква назначаването на председателя да става с участието на президента", заяви Румен Радев.

Президентът свиква на 9 октомври консултативния съвет за национална сигурност по тази тема. Към този момент се очаква законопроектът да е на фаза първо четене и може да бъде променян.