Изключително остро изказване по адрес на Николай Ненчев и Цветан Цветанов направи президентът Румен Радев, който се яви като свидетел по делото срещу бившия военен министър заради ремонтите на МиГ-29. Той ги обвини пряко за лошото състояние на нашите ВВС.

В съдебната зала държавният глава заяви, че Ненчев се е провалил персонално по договора за поддръжка на самолетите с Полша и така е „приземил” българската авиация. Той се съгласи с тезата на прокуратурата, че „авиацията е поставена на трупчета”.

Румен Радев посочи, че на няколко пъти като командир на ВВС е давал мнението си на тогавашния военен министър, че договорите за ремонти с руската страна (които Ненчев е пренебрегнал в полза на Полша според обвинението) е трябвало да се подпишат незабавно.

Днес в студиото на "Тази сутрин" Николай Ненчев показа документи, според които сегашният президент е одобрил действията му по отношение на бойната авиация. „Не съм препоръчвал договори с Полша”, подчерта Радев. По думите му се цитира негова докладна от 2014 г., когато е пътувал в чужбина, за да търси варианти за модернизация на МиГ-29.

По думите му в крайна сметка е бил подписан контракт само за 6 двигателя.

Според него анкетната комисия "Грипен" (която ще проверява дали е имало влияние върху експертите, препоръчали нов изтребител за ВВС) в парламента се превръща в "трибунал" срещу него.

По отношение на действията на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е един от инициаторите на комисията, президентът заяви: „Цветанов не разбира нищо от изтребители. Той разбира единствено от апартаменти. Единствената връзка между Цветанов и авиацията е, че той говори на автопилот – някой друг му задава курса”

Последното вероятно е препратка към скандал с имотите на вътрешния министър от първия кабинет „Борисов”. Партия РЗС през 2010 г. обяви, че той се е сдобил с голям брой апартаменти без да се е занимавал с дейност, която да предполага подобни доходи. Данъчна ревизия не показа нередности.

„Този парламент произвежда политически скандали, но не произвежда закони”, подчерта президентът.

В същото време той посочи, че на вчерашната си среща с Бойко Борисов двамата са обсъждали как да предотвратят „войната между институциите, която някои политици от ГЕРБ се опитват да разпалват”.

Отговорът на Цветанов

Да, прав е президентът, че не съм експерт по авиацията и никога не съм твърдял обратното. Като председател на най-голямата парламентарна група, тази на партия ГЕРБ, която спечели парламентарните избори, с колегите сме длъжни да защитим парите на българските данъкоплатци и българската държава, защото те също не са тесни специалисти по авиация. Това написа във "Фейсбук" Цветан Цветанов.

"Ако има политик в България, който лично и със семейството си, е бил реална мишена и жертва на войните между различните власти в България, това съм аз. Знам поуките и се научих да търся консенсус при всеки казус в парламента", подчерта той.

Добро ченге - лошо ченге?

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че според нейната Бойко Борисов и Цветан Цветанов разиграват театър.

По думите ѝ двамата си играят на „доброто и лошото ченге”, заради факта, Борисов първо отишъл при Радев, за да потуши напрежението, пък Цветанов настоява за комисия за „Грипен”.

Как ще приключи сблъсъкът между Румен Радев и Цветан Цветанов?