Решението на Националния съвет на АБВ да оттеглят подкрепата си от коалицията не е ултиматум към правителството. Това каза пред Фокус заместник-председателят на АБВ Румен Петков.

„Ултиматумите, заплахите, са много далеч от манталитета на АБВ, от разбирането на АБВ за правенето на политика, но ние държим да сме коректни с избирателите си и с партньорите си. Ние казваме много ясно, че така не може да продължава. Обществото започва да губи доверие в правителството. И това не е добре за никой, най-вече за държавата“, коментира Петков.

По думите му липсата на диалог не дава възможност да се изпълнят заложените ангажименти – борба с демографската криза и укрепване на институционализма.
„Ще формираме контактна група и официално ще предложим на партньорите дебат, по критериите, по оценката, водени от стремежа да излезем от това състояние, в което сме. По никой начин не желаем разклащане на правителството. По никой начин не желаем дестабилизация. Ние искаме да сме отговорни пред гражданите“, уточни бившият силов министър.
Той допълни, че част от дебата ще бъде между коалиционните партньори в правителството, но по преценка той ще бъде изведен и за обществено внимание.