Ген. Румен Радев е много силна кандидатура в чисто човешки и управленски план и той днес е нужното решение. Той е доброто решение за България и левицата е на път да го реализира.

Това каза зам.-председателят на АБВ Румен Петков в предаването „Тази сутрин“ по bTV. Той коментира възможността АБВ и БСП да се явят на президентските избори с обща кандидатура.

„Имаме амбицията да намерим силното, печелившото за България решение и сме по-близо от всякога“, заяви Петков.

Трябва да минат законовите процедури за освобождаване на ген. Радев от поста и да се мине към финализиране на процеса, каза още той.

По думите му „всякакво бавене от края на миналата седмица е грешка на управляващите, защото създават впечатление, че генералът ги плаши, че ги притеснява, че това решение за тях е проблемно. Нищо не пречеше решението за освобождаването му да бъде взето с подаването на рапорта му за пенсиониране“.

На въпрос: „Да разбираме ли, че човекът на БСП и АБВ е ген. Румен Радев“, Петков отговори: „Без съмнение ген. Радев е доказан в професията си човек, почтен човек, към чийто морал никой не отравя упреци, несъмнен авторитет и патриот, който с цялостното си поведение показва, че националната сигурност е въпрос номер 1“.

Пеков отрече спекулациите за сделка между двете партии, според която лидерът на АБВ Георги Първанов няма да е общият кандидат, но ще определи кой да бъде.

И ние, и БСП извървяхме много тежък път, решението не е предположено априори. Много е важно то да бъде финализирано бързо, защото българските граждани имат правото на информиран избор, каза още гостът.

Снимка: bTV

Запитан дали АБВ ще подкрепи искането на БСП за извънредно заседание на парламента за проекта „Белене“, Петков отговори, че надали такова заседание е решението.

Според него не става дума за предизборно размразяване на въпроса за централата – „има съдебно решение и освен, че ще платим оборудването, което сме си поръчали, всеки божи ден от месец насам плащаме по 5 млн. евро лихва. Ако не се разбира, че правителството е поставено в много отговорна ситуация за намиране на решение, което да отговаря на националния интерес, ние съвсем скоро от износител на енергия ще се превърнем в пазар“.

Вижте целия разговор във видеото: