Депутатът от левицата Румен Овчаров обяви, че ще потърси съдебна отговорност от директора на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов заради това, че правил манипулативни внушения. Реакцията на Николов не закъсня – шефът на централата обяви, че ще заведе контраиск срещу Овчаров по същите обвинения.

Бившият енергиен министър в кабинета на Сергей Станишев беше посъветван от партийния си лидер да съди Валентин Николов заради намека му, че Овчаров е поръчал побоя над предшественика му в централата – бившият директор Александър Николов. Самият Николов каза, че доскорошният депутат от ГЕРБ Николай Коцев го е сплашвал по телефона преди случката с побоя.

„Валентин Николов е институция и като такъв няма право да прави манипулативни внушения... Поведението му е типично за уплашен човек, който не знае къде се намира”, каза в кулоарите на парламента Овчаров.

Вариантите да съди Овчаров са два - първо, като наказателна отговорност за клевета или по Закона за задълженията и договорите за непозволено увреждане.

Темата АЕЦ "Белене" става все по-интересна и все по-болезнена за управляващите, продължи Овчаров.

Стара стратегия на Бойко Борисов е, когато загуби битката на полето на аргументите и фактите, да я провежда на полето на компроматите и мръсотията, каза депутатът. Според него, Валентин Николов трябва да каже за "тези интереси" и да ги докаже.

„Има една чудесна мисъл – „Когато те лаят помияри, не е задължително да заставаш на четири крака”, нямам намерение да заставам на четири крака, но когато на помиярите им обръщаш гръб, те си мислят, че се страхуваш от тях. Валентин Николов представлява атомната електроцентрала в Козлодуй и като такъв няма право да прави непозволени и манипулативни внушения", каза Овчаров.

Пред агенция "Фокус" Валентин Николов обясни намерението си да заведе контраиск с това, че няма какво да крие и че категорично няма никакви връзки с организираната престъпност.

„Ако под организирана престъпност разбират, трите години в парламента, в които съм общувал с тях – да имал съм такива. И трето – не си спомням в изявленията си да съм обвинил г-н Овчаров в каквото и да е", заяви Николов.

"Продължавам да твърдя, че той има интереси в енергетиката и това е публична тайна. Надявам се - в анкетната комисия, която ще създаде Народното събрание, фирмите около кръга Р.Овч. да станат ясни и схемите в енергетиката да бъдат разплетени веднъж завинаги. И понеже Овчаров рецитира руски поговорки, разбирам, че в БСП са фенове на руския фолклор, но аз все пак ще му припомня и една българска: „Гузен негонен бяга” - каза Валентин Николов.