"Надявам се този, който стане лидер на БСП, да демонстрира промяната в истинския й вид. А това е да покаже желание и реални действия за скъсване със досегашното статукво и с политиката на Сергей Станишев". Това каза Румен Овчаров в предаването "Лице в лице" по bTV. Известно е, че той подкрепя кандидатурата на Мая Манолова.

„Михаил Миков е най-безконфликтният човек в столетницата. Сега обаче той е дясната ръка на Станишев. Няма да бъде приет от хората, защото Миков няма да донесе необходимата промяна”, смята Овчаров.

По думите му трудно може да се нарече промяна избирането на Драгомир Стойнев. „Той е създаден именно от тези бизнес кръгове, които имат власт в БСП. Стойнев не е откритие нито на Станишев, нито на ДПС. Стойнев е продукт на групировката, която управляваше България.”, поясни бившият енергиен министър.

„Драгомир Стойнев не събра смелост сам да внесе предложението за подписване на договор с „Уестингхаус”. Тази компания е регистрирана в офшорните зони на САЩ. Договорът беше за огромна сума, за която може да бъдат построени два реактора в АЕЦ „Белене”, каза още Румен Овчаров.

Той уточни, че нито един от кандидатите за председател на левицата не е безгрешен и има своите силни страни и слабости. По думите му ГЕРБ и ДПС нямали полза от демонстрацията от топли отношения помежду си, но не било трудно да се направи коалиция между двете партии.