Реформата в правосъдната система в Румъния е факт заради политическата воля. Това коментира председателят на румънския Сенат Калин Попеску Търичану.

Той участва в либерален форум в двореца Врана по повод 10 години от подписването на договорите за присъединяване на двете страни към Европейския съюз.

На 25 април 2005 година в Люксембург, България и Румъния подписват договорите за присъединяваме към ЕС. За уроците и предизвикателствата, 10 години по-късно разговаряха бившите премиери на двете страни, подписали договорите.

Според Симеон Сакскобургготски, европейската идея трябва да остане приоритет на България, а с действия можем да преодолеем дискриминация от по-старите държави-членки.

Двамата политици коментираха и реформите в съдебните системи на България и Румъния.

„Прогресът, който беше постигнат у нас през последните години, и по-специално за независимостта на правосъдната система, е в резултат на политическа воля. Много важно е да имаш и подкрепата на обществото, но без политическата воля, тези промени нямаше да бъдат направени”, подчерта румънският политик.

Сакскобургготски на свой ред посочи, че България не е единствената страна, където се говори за съдебна реформа, но въпросът е как да се стигне до консенсус.