Президентът Росен Плевнелиев обяви, че ще връчи третия мандат за съставяне на кабинет на онази политическа сила, която има най-голям шанс да направи опит да състави правителство в рамките на този парламент.

Според него настоящото Народно събрание не е изчерпало своя потенциал и все още може да свърши много смислени неща за държавата.

Въпреки че ГЕРБ и БСП са декларирали, че ще върнат мандата, продължавам да се надявам, че все още е възможно да бъде реализиран третият мандат и да не допуснем страната да изпадне в парламентарна криза и спирала на служебни правителства, посочи държавният глава след Консултативния съвет по национална сигурност.

Част от политическите сили застъпват тезата, че потенциалът на настоящия парламент е изчерпан и трябва незабавно да се премине към нови избори. От друга страна, съществува и тезата от някои сили, че не се налагат бързи избори, а НС е в състояние да излъчи правителство, разясни Плевнелиев.

Не е добре за България да имаме две служебни правителства, изтъкна още държавният глава.

Снимка: Ладислав Цветков

Плевнелиев все пак увери, че ако се стигне до служебен кабинет, президентът ще носи своята отговорност.

Ако се наложи, ще има такова, но то ще работи месец и нещо с Плевнелиев и 3-4 месеца с Радев”, обясни той.

Плевнелиев е на мнение, че не бива страната да се управлява от служебни правителства в продължение на 5 месеца при извънредна нестабилност по света, заплахи на отключване на граници за милиони мигранти и опасност от терористични атаки.

Президентът припомни, че ни очаква отговорността от българското председателство на ЕС.

Той изтъкна също, че трябва да се отчете и проведеният референдум, който е показал народната воля за промяна в политическата система и начина, по който избираме народните представители. Отговорност е на настоящия парламент да чуе гласа на народа, убеден е Плевнелиев.

Той отбеляза, че за осъществяване на устойчива и коректна към гласоподавателите реформа е необходимо време, много дебати и професионализъм.

„В никакъв случай не трябва да се действа на парче, на коляно и веднага, защото някой сценарист натиска за това”, подчерта държавният глава. Според него има огромна опасност, ако се бърза и ако се тръгне към бързи избори с промени в последния момент, държавата да бъде вкарана в трайна нестабилност. „Не дай си Боже следващите избори да бъдат оспорени заради това, че някой е бързал отново в последния момент да прави инициативи, свързани с промени в Изборния кодекс”, посочи държавният глава.

Нещата не опират само до едно телевизионно студио. Не вярвам в прибързаните решения, не това очаква и българският народ от своите избраници, допълни той.

В петък ще бъде връчен първият мандат, обяви държавният глава. 

Няма да допусна институционален вакуум, увери Плевнелиев.