ДАНС и партньорските служби още през 2016 г. ясно са установили, че България е обект на руски кибератаки, като обаче партийните лидери у нас не са посмели да кажат нищо по темата. Това каза в студиото на „Лице в лице” президентът (2012 г. – 2017 г.) Росен Плевнелиев.

По думите му след получаването на доклад от службите той е свикал КСНС, на който „всички други български политици се затвориха, не казаха нищо”.

„Когато в последствие, още като държавен глава, виждах по документите на НАТО същите адреси, същата организация, същите хора на изток от България, за мен беше ясно, че руснаците по-скоро са тренирали с България своите умения за кибершпионаж и атаки, за да ги приложат след това на изборите в САЩ, Германия, Франция, Испания, ако щете, вероятно – и Англия”, коментира той и припомни, че през последните седмици няколко страни са обвинили Москва за кибератаки и фалшиви новини.

Той беше категоричен, че санкциите срещу Русия работят и не трябва нашата страна да работи за премахването им: „Не е далновидно и не е продуктивно действие, не е в българския национален интерес – той е да бъдем равни на другите европейски народи, това значи да се държим като достоен член на ЕС, а не да го разделяме”.

Според него след още 1-2 години политиката на Москва ще се промени и не бива да сравняваме мира с „няколко милиарда”, колкото се твърди, че губи нашата страна.

У нас

Росен Плевнелиев беше пестелив в оценката си за наследника си на поста Румен Радев, като посочи, че към момента бившият шеф на ВВС търпи по-малко атаки и се позлва с по-голям медиен комфорт в сравнение с „някои други президенти на България” и тепърва ще трябва да покаже, че може както да мълчи, така и да говори и „крещи”.

Експрезидентът разкритикува държавния глава за провала на антикорупционния КСНС и изрази мнение, че не трябва началникът на новия орган за борба с подкупни политици да се избира на „Дондуков” 2. „В случай, в който президентът е назначил служебно правителство и е назначил антикорупционното звено, няма да има кой да контролира”, посочи Плевнелиев.

Според него е лоша идея и обявената „ревизия” на приватизацията. „Подобно действие, което със задна дата променя правилата на играта е крайно непродуктивно както за обществото, така и за държавата”, подчерта той и допълни, че не би посъветвал инвеститор да си влага парите у нас при положение, че условията може да се променят изведнъж и той да се окаже в нарушение.

Плевнелиев попита защо лошите сделки са били допуснати още преди години и защо не е имало следприватизационен контрол, когато е трябвало: „Нима нашата държава не трябва да гарантира, че който не спазва правилата трябва да носи отговорност?”. Той запита и защо не се действа по теми, които все още не са извън давност – като КТБ.