България няма нужда от извънредна нестабилност, заяви в предаването „Тази неделя” по bTV президентът Росен Плевнелиев по повод напрежението в управляващата коалиция.

Очевидно в коалицията има проблеми, важно е те да не се замитат под масата, а да се търсят устойчиви решения, убеден е държавният глава.

Той вярва, че противоречията в нея са разрешими и не ни отива отново да се тласнем към извънредна нестабилност.  Плевнелиев призова емоциите да останат настрани и да се даде път на разума.

"Направих две служебни правителства. Наистина не искам да правя трето", подчерта той.

За президентските избори

Президентът призова депутатите да променят методиката, по която ще се изчисляват резултатите на президентския вот във връзка с квадратчето „Не подкрепям никого” в бюлетината.

„Проблем има, той е очевиден. Един и същи глас е легитимен и валиден, когато се зачеркне „Не подкрепям”, а същият този глас става нелегитимен, когато броим подкрепата за отделните кандидати. Този проблем трябва да бъде решен в НС колкото се може по-скоро”, аргументира се държавният глава.

Плевнелиев приветства инициативата на премиера да има заседание на парламента във вторник, на което въпросът да бъде обсъден. Държавният глава предупреди, че ако народните представители не вземат отговорно решение, е възможно да сезира Конституционния съд.

Той изрази съжаление, че всеки път в последния момент преди избори има някаква бъркотия и неразбория и винаги се правят корекции в изборното законодателство.

Ще ми се на президентските избори да се гледа като на избор на държавен глава, а не на пренареждане или подреждане на партийните редици, изтъкна той във връзка със заявката на Борисов, че ако кандидатът на ГЕРБ не е първи на първия тур, той ще подаде оставка.

Плевнелиев подчерта, че с премиера Бойко Борисов имат коректни отношения. „Изразих своето несъгласие, че в момент на важни за България избори се вкарва допълнителен елемент на нестабилност”, призна той.

„Нашият премиер е горд, състезателен човек, спечелил е не една битка и продължава да иска да печели”, посочи Плевнелиев.

„Ако народът предпочете някой друг, морално и достойно е тази политическа формация да преосмисли позициите си. От друга гледна точка, гледам на държавата като цяло. Президентските избори не са парламентарни. Ще ми се те да не доведат до това и правителството да падне който и да спечели”, отбеляза държавният глава.

Плевнелиев призна, че с премиера са имали несъгласия по много въпроси, и даде пример с казуса „Марковска”, „назначаването на един олигарх за шеф на държавна служба”, казуси, свързани с външнополитически аспекти на дейността на държавния глава.

Нормално е да има разлики, ненормално е те да водят до блокаж и политически войни, категоричен беше той.

За отношенията с Русия

Това, че аз съм първият държавен глава, който системно и категорично се противопостави на руския президент, в никакъв случай не ме прави ястреб, а човек и политик с позиция. Така Плевнелиев отговори на критиките на Борисов, че е влошил отношенията ни с Русия.

Не виждам нито едно доказателство и симптом, който да ме накара да променя отношението си към това, което президентът на Русия направи. Ще продължавам да се надявам, че нещата ще се подобрят, но моите оценки са постоянни и добре аргументирани, изтъкна Плевнелиев.

На един президент не му отива да бъде послушен , отива му да действа независимо и по съвест, така действах и аз, така и ще продължавам и до края на мандата си, увери Плевнелиев.

За критиките от Георги Първанов

Няма да сляза на това ниво, каза Плевнелиев в отговор на критиките на предшественика му на поста Георги Първанов, който го обвини директно, че е бил слаб президент.

„Отива на един държавен глава да направи президентска библиотека, в която да се посочи обективно постигнатото от всеки един от президентите, а не да ги плюе. На един държавен глава му отива да направи Съвет на президентите, а не да се кара с тях; отива му да пази Конституцията, а не да се опитва да я изнасили с идеи за трети мандат”, заяви Плевнелиев.

Научил съм много от президентите Желев и Стоянов, но това, което научих от президент Първанов, ме караше да правя точно обратното. Той назначаваше постоянно агенти на „Държавна сигурност” навсякъде, аз не назначих нито един”, посочи Плевнелиев.

За скандала с надпреварата за ООН 

Държавният глава беше категоричен, че не сме се изложили, като сменихме в последния момент Ирина Бокова с Кристалина Георгиева в надпреварата за генерален секретар на ООН.

„България направи внимателен анализ на действията, на ситуацията, в която се намирахме, на посланията, които изпратиха всички, от които зависи изборът на тази много висока позиция в световната политика. Българското правителство не може да бъде упреквано”, убеден е президентът.

По думите му в състезанието е имало две българки, които са се представили достойно на международната сцена.

„Българското правителство не носи никаква отговорност, че принципите да бъде жена от Източна Европа бяха тотално погазени от големите в Съвета за сигурност”, заяви той.

За отказа от втори мандат на "Дондуков" 2

„Имах своите и лични причини, за да не искам втори мандат веднага след първия”, коментира още в разговора с Жени Марчева Росен Плевнелиев.

Ако ГЕРБ ме бяха категорично подкрепили и застанали плътно зад мен, това нямаше да промени ситуацията, в която аз се намирах към този момент от гледна точка на личните причини, които имах. За мен беше отдавна ясно, че втори мандат няма има, отбеляза той.

По думите обаче това по никакъв начин не го отклонява да работи на високи обороти до последния ден.

Има ли нужда нацията от баща или майка?

„Нацията има нужда от достоен президент, който да знае какво пише в Конституцията, но и да познава нейния дух. Там не пише, че той е баща или майка, но е зададена ясно посоката на една институция в държавата, която да работи равноотдалечено и независимо и да бъде стожер на демокрацията в България. Това непременно не означава да бъде баща или майка, а да бъде здрав фундамент на българската демокрация”, заяви още президентът.

За референдума и критиките от "Шоуто на Слави"

Държавният глава беше категоричен, че ще гласува на референдума, който ще се проведе с президентския вот, коментира и критиките от „Шоуто на Слави”, след като той изпрати част от въпросите в допитването на Конституционния съд.

Не гледам това шоу. Гледах едно интервю на този български телевизионен водещ в сутрешния блок на bTV, където КС се хулеше безобразно, където се говореше, че демокрацията е власт на мнозинството, посочи Плевнелиев.

Демокрацията е власт преди всичко на правото, не един да доминира над другия, а е баланс между всички. Ако не сме научили тези уроци, не ни и приляга да проповядваме антидемократични тези пред целия народ, допълни той.

Скъсаната му снимка в ефир от един от сценаристите на „Шоуто на Слави” Плевнелиев определи като поредното доказателство за това, че ненаучените уроци от историята са много и се демонстрират навсякъде около нас.