Имаме ясен план и възможности да охраняваме ефективно границите си и в момента България се справя много по-добре от други страни в изпълнението на тази задача. Това коментира президентът Росен Плевнелиев, който присъства на българо-американското тактическото учение „Ответен удар 16“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Според него „институциите имат воля и капацитет да гарантират сигурността на българските граждани в тази непредсказуема среда” и страната ни е получила много висока оценка и на приключилия днес Съвет „Външни работи“ в Люксембург.

Президентът призова Народното събрание да подкрепи в тяхната цялост и интегритет 9-те приоритетни  проекта за модернизация на Българската армия, сред които са тези за покупките на нови изтребители, бойни кораби и бронетехника.

По отношение на президентската институция и последните коментари на премиера Бойко Борисов, че не е приемливо една партия да агитира за кандидата си и после той да се еманципира от нея, Росен Плевнелиев подчерта, че двамата работят много добре.

„Трябва да покажем, че в България може да има и друг подход по отношение на начина, по който се прави политика - водещ да бъде не тяснопартийният, а национално отговорният интерес. Не трябва да гледаме на предстоящите президентски избори като на начин да бъдат издигнати тяснопартийни кандидатури и партийната дисциплина да бъде водеща”, каза държавният глава.

Той даде висока оценка на представянето на нашите военни в хода на съвместните занятия. Тема на „Ответен удар 16“ бе „Действие на Моторизираната пехотна батальонна група като противодесантен резерв”. Като в учението взеха участие над 700 военнослужещи от Сухопътните войски на Българската армия, както и 35 военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ в Европа.