Президентът Росен Плевнелиев обяви, че ще се търси стабилност в създадената политическа криза и начин да се запази настоящият парламент.

"Ще положа всички усилия и съм готов да помогна на всеки в рамките на своите конституционни правомощия, за да се намери решение оставката на правителството да не се превърне и в оставка на Народното събрание", каза Плевнелиев в началото на консултациите с БСП на „Дондуков” 2.

Считам, че Конституцията ни задължава да положим тези усилия, посочи още държавният глава.

Сред въпросите, които ще бъдат обсъждани на продължаващите консултации с парламентарните сили, са виждат ли възможност в рамките на 43-то Народно събрание да бъде сформирано ново правителство.

Президентът заяви, че ако е възможно сформиране на нов кабинет в какъвто и да било легитимен формат, той би приветствал тези усилия и би стиснал ръката на всеки, който иска да го постигне, защото вярва, а и в последните допитвания народът казва, че не му се ходи пак на избори.

Президентът Росен Плевнелиев казва, че ще се опита да запази този парламент, защото трябва да се решава въпросът с националния референдум, а страната ни е и пред първото си председателство на Европейския съюз. Освен това депутатите трябва да гласуват антикорупционни и антитерористични закони, както и бюджетът за догодина. Плевнелиев се опасява политическата криза да не прерасне в парламентарна.

„Цяла България реди служебно правителство, но не и президентът. Това не е моята задача сега”, каза Плевнелиев.

След консултациите обаче соцлидерът Корнелия Нинова заяви, че това Народно събрание вече е изчерпало доверието си и трябва да има предсрочни избори в края на март или началото на април.

БСП няма да дадат министри за евентуален служебен кабинет, каза още Нинова.

От ГЕРБ заявяват, че депутатите работят спокойно.

„Плевнелиев иска да прецизира нещата и той го прави добре. Не е лесно да се структурира служебно правителство, това че му трябва време да обмисли и да направи най-доброто”, коментира Цвета Караянчева.

Много от депутатите се опасяват че между първото и второто четене на бюджета могат да се прокраднат популистки идеи. „Моето лично мнение е, че едни скорошни предсрочни избори биха били опасни за България, това е несигурен и опасен път, ако може политическата част от обществото да премине през тази криза, би било добре”, каза Найден Зеленогорски, депутат от Реформаторския блок.

От опозицията са на мнение, че се върви към предсрочен вот и до две-три седмици служебен кабинет ще има.

Консултациите при държавния глава продължават и другата седмица. В края на следващата седмица може да има Консултативен съвет при президента за създалата се политическа криза.