„Има много признаци за руско финансиране на антиевропейски партии и медии в България, както в други държави от Европейския съюз”, каза президентът Росен Плевнелиев в интервю за германския вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

Президентът предупреди и за опити да се подкопаят основите на ЕС чрез тази руска подкрепа.

Плевнелиев смята, че е напълно неприемливо провеждането или подкрепата за политика, в която правилата не важат за силните, както и за преначертаването на граници от позицията на силата.

„Българите имаме в историята си болезнен опит с подобна политика”, отбелязва президентът и припомня Берлинският конгрес от 1878 година, когато големи територии от страната ни са отнети.

„Тази политика е продължена и през двете световни войни чак до конференцията в Ялта, когато без да бъдем питани, сме били предадени на комунизма за 45 години”, каза Плевнелиев.

„В Европа имаме нужда от общи усилия в онези области, които засилват мира и сигурността. Не би трябвало отделните членове на ЕС поради краткосрочни икономически или политически изгоди да се отклоняват от общата европейска политика по отношение на Русия”, добавя още Плевнелиев.

„Най-силното оръжие на Европа са демокрацията, правовата държава и това, че сме изградили едно пространство, в което хората са свободни”, каза още президентът.