„Българският народ няма нужда от войнстващия популизъм, с който някои политици се опитват да привличат гласове”, каза президентът Росен Плевнелиев в изказване по повод старта на кандидатпрезидентската кампания.

Той призова всички участници в надпреварата да проведат позитивна и градивна кампания.

Плевнелиев се обърна и към гражданите, като призова да обърнат специално внимание на всеки един от кандидатите, за да гласуват с разума си.  "Гласувайте за това, за което поколения българи са се борили. Членството на България в Европейския съюз и НАТО няма алтернатива, защото е основано на съзнателен цивилизационен избор, на ценностно самоопределяне на народа", допълва още президентът.

Плевнелиев допълва, че се гордее с факта, че по време на неговия мандат ще бъдат проведени три референдума. „Вярвам, че пряката демокрация е онзи инструмент, който може да приобщи гражданите към политиката”, посочва той в словото си.

Ето цялата му реч:

Скъпи сънародници,

Днес започва предизборната кампания и в продължение на месец кандидатите за президент и вицепрезидент ще представят своите програми и обещания, ще търсят вашата подкрепа.

Президентската институция натрупа опит и авторитет за четвърт век съществуване, за което принос има всеки един от демократично избраните  президенти, но преди всичко гражданите, които им дадоха своето доверие и подкрепа. Българските президенти се различават помежду си, но всеки един от тях е допринесъл за авторитета на  институцията. Нека пазим този авторитет, защото заемащите поста се сменят, но институцията остава. Призовавам кандидат-президентите да проведат такава кампания, която да допринесе за съхраняване и надграждане авторитета на президентската институция. Вярвам, че достойното поведение ще бъде оценено от гражданите.

Призовавам кандидатите за президенти да проведат позитивна и градивна кампания, апелирам за дебати по същество. Българският народ няма нужда, нито от поредната доза политически нападки, нито от войнстващия популизъм, с който някои политици се опитват да привличат гласове. Проблемите са реални и видими за всички. Това е възможност за кандидат-президентите да покажат своята визия за решаването им. Нито една от кризите няма да бъде разрешена от само себе си или в резултат на агресивна политическа риторика. Предстоят трудности и изпитания, трябва да бъдем подготвени за тях. Затова е толкова важно политическото лидерство – да отстояваш уверено своите позиции, да се водиш от ценностите, убежденията и обещанията, заради които си избран.

Гражданите не очакват на всеки 5 години всичко в държавата да започва отначало. Безпринципното противопоставяне няма да ни донесе нищо добро. Именно затова през моя мандат работих  за приемственост. Продължих и надградих много от инициативите на предишните президенти, като стартирах и нови такива. Вярвам, че доброто трябва да се отстоява, съхранява и развива.

За съжаление днес политическото говорене на някои кандидат-президенти е наситено с популизъм, а други обещават ревизия на геополитическата ориентация на страната. Обръщам се към гражданите – гледайте и слушайте внимателно, какво предлагат кандидатите и гласувайте с разума си, гласувайте за това, за което поколения българи са се борили. Членството на България в Европейския съюз и НАТО няма алтернатива, защото е основано на съзнателен цивилизационен избор, на ценностно самоопределяне на народа. Обединена Европа не е сбор от високоплатени чиновници и  правила за управление на еврофондове. Европейският съюз е общият ни стремеж да изградим общоевропейско пространство на мир, в което човекът е свободен и всички са подчинени на закона. Важно е всеки един от кандидатите за президенти да демонстрира кои са ценностите, които изповядва, кои са стратегическите приоритети, които ще развие, в каква посока ще движи страната.

Във време на рекорден брой кризи, външната политика на България не бива да залита в една или друга посока, а да бъде принципна и балансирана. Надявам се всички кандидат-президенти да споделят позицията, че решението за България е в интеграцията с прогресивното човечество и в общността на демократичните държави. Решението е в образованието и иновациите, в модернизацията и високите технологии. Решението е в повече, а не по-малко демокрация. Демокрацията е върховенство на закона, а не на интересите. Демокрацията е силни институции, не силни лидери. Демокрацията е независимост на властите и баланс между тях, а не зависими политици и безлични институции. Имаме още много път да извървим, за да постигнем националния идеал за „чиста и свята република“, чийто съвременен прочит е демокрация от европейски тип и социално-отговорна, а не олигархична икономика. Кандидат-президентите трябва да ни убедят, че няма да спрем по средата на пътя, да загубим посоката и вече извоювани демократични постижения.

На идващите президентски избори кандидат-президентите не бива да се заливат с компромати, а да дадат отговори на въпроси от изключителна важност за нацията. Например: за или против президентска република, за или против промени в Конституцията, за или против повече правомощия за президента, кои са кризите в ЕС днес и да се дадат решения за тяхното преодоляване. Как да се повиши доверието на гражданите в институциите, как да се противопоставим ефективно на продължаващата корупция, на неглижирането на институциите и върховенството на правото? Кои да бъдат приоритетите на предстоящото председателство на България на Европейския съюз и на Националната програма за развитие „България 2030“? Ще бъде ли поставен под въпрос зададеният курс на активно и достойно членство на България в Европейския съюз и НАТО, който отстоявах? Как да задълбочим и развием своята интеграция в тях? Нека чуем аргументите и ангажиментите на кандидат-президентите по същество, нека запомним техните обещания, нека изискаме от тях след това да ги изпълнят.

На 6 ноември освен за президент и вицепрезидент на страната ще гласуваме и на референдум. Гордея се, че като президентът дадох път на пряката демокрация в страната, с инициирания от мен на два пъти  референдум и с проведените две и предстоящо трето национално допитване в моя мандат. Вярвам че пряката демокрация е онзи инструмент, който може да приобщи гражданите към политиката, като бъдат съпричастни с взимането на решения по важни за страната въпроси. Искам ясно да заявя, че референдумът не е панацея за всеки проблем и не бива да се използва популистки и по теми противоречащи на Конституцията.

Пожелавам успех на всички кандидати за президент и вицепрезидент.