Битка на лобитата, но и битка за много милиарди – по този начин бившият земеделски министър Мирослав Найденов определи в студиото на „Лице в лице” скандалите в Държавен фонд „Земеделие”, чието ръководство води дълга борба с аграрния министър проф. Димитър Греков, докато най-накрая не беше отстранено от Управителния съвет.

По думите му през следващия програмен период България ще получи 15 млрд. евро (за директни плащания и по Програмата за развитие на селските райони), което са близо половината от всички европари.

„Залогът е 15 млрд., бъдещето на българското земеделие”, подчерта Мирослав Найденов, като допълни, че освободените Мирослав Николов (изпълнителен директор) и Виолета Александрова (негов заместник) са забавили над 2000 проекта, защото не са могли да създадат схема, която да им донесе изгода от тях.

Бившият аграрен министър подчерта, че „не може да се назначат двама човека, които очевидно живеят заедно” (Николов и Александрова са наричани „семейството” – б.р.), като по време на мандата си той ги е освободил от заеманите длъжности.

Николов бил част от екипа на небезизвестната бивша шефка на ДФЗ Калина Илиева, като имало сигнали от очевидци, че и сега тя „е била ментор на тези хора”, като всъщност Виолета Александрова била тази, която управлявала земеделския фонд.

На въпрос кой стои зад назначенията на двамата, Найденов посочи, че „семейството” стояло в стаята на БСП в парламента през последните дни, а различни политици в червено се изказвали в тяхна защита.

Фаворитите на Станишев не са фаворити на БСП

Не мисля, че БСП може и трябва да поема отговорността за това назначение. Личните номинации на председателя на БСП съвсем не би трябвало да се прехвърлят като отговорност на цялата партия. Това заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров в ефира на bTV.

Той посочи, че и Мирослав Николов, и Виолета Александрова не са членове на БСП, а даже единият от двамата е бил в редиците на ГЕРБ, като техните кандидатури не са разглеждани на никакво ниво вътре в левицата.

„Активно съдействие за тяхната смяна оказват сегашни членове на партията”, посочи Овчаров и допълни, че новият изпълнителен директор на фонда Атанас Добрев е член на софийската организация на БСП, а сестра му е депутат от групата на Коалиция за България.