Въпросите на президента Румен Радев към премиера Бойко Борисов дали има общи бизнес интереси с Делян Пеевски от ДПС и дали урежда обществени поръчки в негова полза трябваше да доведат до самосезиране на главния прокурор и проверка. Това е категоричната позиция на бившия служебен премиер Ренета Инджова.

В студиото на „120 минути” тя коментира, че размяната на обвинения би трябвало да прокънти и далеч от територията на България.

„Започва по света, така се говори, една операция, по която ще бъдат занулявани активи по сметки, ще бъдат променяни валутни съюзи, ще бъдат променяни финансови режими, ще има може би нов валутен или финансов режим, но във всеки случай ЕС коя ситуация предпочита – да седи и да изчаква как в структурата му проникват престъпни елементи или мафиотски влияния и да ги излавят „ад хок”… Или е необходима една операция „Чисти ръце”?”, запита Инджова.

В същото време, по думите й, чуждите гости за европредседателство „като на забавление са дошли в тези 6 месеца” – макар „ако се срещнат кортежът на Пеевски и кортежът на участниците в Съвета, не ви ли се струва, че може да побегнат и преди тези 6 месеца да са минали?”.

Ренета Инджова беше категорична: „Ако се казват такива неща от президента на републиката, той трябва да бъде поканен веднага в НДК, за да каже какво е имал предвид”.

По думите й се говори за общ бюджет и общо финансово министерство в общността, „но тук ни карат да се забавляваме с конвенционалните задявки тип „Аз харесвам този мъж и той харесва мене”, а когато си отидат в „отвъдното” на други езици говорят други неща. Явно българската публика не е дорасла да гледа нещо повече от любовните жестове, всичко останало е „Имате още малко работа”.

Тя беше категорична, че ако Радев загуби инициативата „го очаква погром” и „капаните се залагат непрекъснато, шантажите са непрекъснати”. Инджова призова на днешния ден премиерът да не приема прошката на българския народ: „Именно от това, че българският народ пожела да има такъв премиер го изгради по начина, по който ей сега го гледахме на тези малки сценки”.