Софийският административен съд беше залят от жалби срещу начина, по който са проведени изборите. София бележи рекорд от 22 жалбоподатели – сред тях има и партии, и отделни кандидати. Днес съдът трябваше да се занимава с атаката срещу избора на общински съветници в София, които официално започват работа този четвъртък.

От БСП отново поискаха оставката на вицепемиера Томислав Дончев, който отговаряше за местния вот. Столичната организация на партията се закани, че може да доведе и 300 свидетели на нередности по време на вота. Адвокатът на столичните социалисти показа протоколи пълни с грешки.  

Съдебната зала и коридорите трудно побираха жалващите се от вота.

Въпреки че Иво Божков вече е избран за общински съветник от реформаторите, той се оплаква срещу незачитането на преференциите в столицата.

Делото за нередностите на изборите в София беше отложено за утре, защото един от жалбоподателите е нередовно призован.

Вълна от искания за касиране на вота в цялата страната

Кандидатът на НФСБ и ВМРО за кмет на Пловдив Славчо Атанасов днес официално е поискал касиране на втория тур на изборите в града, както и касиране на резултатите от балотажа в районите „Тракия", „Източен” и „Западен", заради изборни нарушения.

Причините - преселение на избиратели специално за вота и преправяне на протоколи.

Административният съд даде ход на делото срещу изборните резултати в Благоевград. До повторно броене няма да се стигне, решиха на първото заседание по казуса магистратите. Ще бъде направена обаче графологична експертиза на подписите на членовете на секционните избирателни комисии, които твърдят че протоколите са фалшифицирани.

В Банско вота оспориха трима кандидат-кметове и десетки техни привърженици. Те поискаха касиране на вота заради подмяна на бюлетините и масовата практика за сплашване на хората. Членовете на секционни избирателни комисии са викани да разпишат поправените протоколи чак на другия ден. Част от тях го направили с особено мнение.

Магистратите не допуснаха повторно броене на бюлетините. В рамките на образуваното производство обаче ще бъдат ревизирани всички протоколи на секционни комисии, както и този, съставен от общинската.

В Банско изборите спечели кандидатът на ГЕРБ. 55 гласа се оказаха достатъчни за победа още на 1 тур. Обяснението на представителите на партията за системните грешки в протоколите е умората от дългия изборен ден.