Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева заминава за Брюксел, за да преговаря за спрените плащания по оперативната европейска програма Регионално развитие (ОПРР).

След писмото на Европейската комисия тече вътрешен одит по одобрените проекти, който действително потвърждава нередности за десетки милиони.

Регионалният министър обяви, че седмица след писмото на Европейската комисия за спрените плащания все още не е получен одитен доклад. Но по критичните бележки от писмото министерството подготвя план за действие.

"Другата седмица заминавам за Брюксел, по-скоро на 19-ти съм в Брюксел за провеждане на среща с генералния директор г-н Дефа", заяви Терзиева.

Веднага след спирането на парите страната ни е започнала вътрешен контрол и своя проверка по вече сключените по програма Регионално развитие над 1 100 договора.

"Имаме установени 728 броя нередности на стойност 39 милиона лева", посочи ръководителят на Управляващия орган на ОПРР Снежина Славчева.

На конференция в Поморие на Комитета по наблюдение на европрограмата министерството като цяло коментира ситуацията със спрените пари по следния начин: „констатациите на Европейската комисия имат по-скоро изолиран и случаен характер".