1/3 от пътищата в страната са в окаяно състояние, а според проверка на ремонтираните по ОП „Регионално развитие" 61 обекта в гаранционен срок 80% от новите и рехабилитирани отсечки дават дефекти.

Новите обвинения срещу старата власт отправи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева на отчета за първите си сто дни на поста.

Най-честите дефекти при пътищата, ремонтирани с европари, са отваряне на фуга между две ленти за движение, поява на пукнатини, изтрита пътна маркировка.

От откриването си досега автомагистрала Люлин често е в ремонти. За последно бяха затворени два от тунелите, защото облицовката се разпадаше. „Представете си как си правите облицовка от гипсокартон в дома. Горе-долу такава конструкция е приета за една тръба, в която се движат тежкотоварни автомобили с над 80 км/ч,” описа шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” Стефан Чайков.

Близо 50 млн. евро допълнителни разходи е глътната автомагистрала „Люлин”. Сега за отстраняването на дефекти отиват още 200 000 лв.

Евтините проекти се оказаха твърде скъпи, обобщи регионалният министър Десислава Терзиева. В инфраструктурата са влагани некачествени материали, а строителството е вървяло без надзор - резултатът са пукнатини, фуги и вдлъбнати участъци.

„Свърши ерата на най-ниските цени, договорите за надзор трябва да бъдат преработени и трябва да сменим начина, по който са се договаряли до този момент”, заяви Терзиева.

Част от лошото наследство според регионалния министър е и неслучилата се реформа във ВиК сектора, заради която и това лято десетки села бяха във воден режим.

От своя страна екс регионалният министър Лиляна Павлова прехвърли критиките към управляващите още преди нея. „Всичко това, което е правено по тунелите на „Люлин”, по проектирането и способите, които са избрани, е направено преди юни 2009 г. Вместо да хвърля кал по нас, нека направи така, че да има поне една прерязана лента в следствие на нейните усилия от А до Я”, контрира Павлова.

Иначе за първите три месеца на власт Регионалното министерство е започнало над 1100 километра пътища и е създало специална програма за борба с безводието.