Партиите от Реформаторския блок ще подпишат споразумение за политически съюз до края на тази година, обяви председателят на ДСБ Радан Кънев след двудневната среща с областни лидери на формациите в София.

По думите на тъмносиния лидер, целта е следващата година усилията на реформаторите да бъда посветени единствено на изборите за Европейски парламент и, по думите на Кънев – евентуалните предсрочни парламентарни избори.

„От началото на 2014 г., като единен политически съюз, ще започнем срещи в цялата страна за представяне на плана за излизане от кризата”, обясни той. Кънев посочи, че няма да допуснат старите грешки да представят детайли от преговорите пред медиите преди подписването на коалиционното споразумение.

Той каза, че идеите им са за много тясна коалиция с общо федеративно ръководство на централно ниво, както и по регионите.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски посочи, че конкретната форма на споразумението още не е ясна, но не е възможно за такъв кратък срок да се обмисли идея за единна партия. По думите му предизвикателството, с което са се заели в следващите дни, е сериозно.

Христо Панчугов от „Синьо единство" изрази удовлетворение от липсата на остра реакция на идеята за единна партия.

Въпреки условните думи на лидера на Движение „България на гражданите” Меглена Кунева по отношение на ГЕРБ от преди ден, днес от Реформаторския блок заявиха, че в ГЕРБ не са видели през 4-годишното им управление реални реформи и поради тази причина отношението им към тях е като към партия, която не се вписва в управленския хоризонт на РБ и трудно би заработила за реформи.