Партиите в Реформаторския блок се обявиха против строежа на втори лифт на Банско, който в началото на месеца беше подкрепен от вицепремиера Даниела Бобева и заместник-министъра на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. Това става ясно от позиция на Реформаторския блок, изпратена до медиите.

"Вече четири правителства вместо да поискат обявяването на концесионния договор на Юлен АД за нищожен от съда, толерират и подпомагат тази компания", категорични са от политическото обединение.

"Нито вицепремиерът, нито заместник-министърът на икономиката се притесняват от факта, че такова строителство би било в нарушение на Закона за защитените територии, плана за управление на НП Пирин и статута на Пирин като обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО", добавят партиите от блока.

От Реформаторския блок посочват, че през 2011 г. министърът на околната среда и водите от ГЕРБ Нона Караджова призна публично, че „Юлен” АД „ползва (т.е. е изсякла и отнела от защитената природа в Национален парк Пирин) с около 650 декара повече от разрешеното от концесията за ски зона Банско. Това означава, че около 40% от ски зоната на практика е незаконна”.

От позицията става ясно още, че разрешението от 2001 г. да се построи ски зона Банско е дадено при условие легловият капацитет на града да не надвишава 7800 легла, докато по данни на кмета на Банско легловата база през 2010 г. е достигнала над 20 000 легла. „Ако концесионният договор не отговаря на условията на закона за концесиите (чл. 65), то същият е нищожен.

Нито едно от тези обстоятелства не тревожат вицепремиера и заместник-министъра на икономиката. Вместо това правителството аргументира своята позиция и изпитва нашата и на всички български граждани природна интелигентност, като бомбастично заявява в своето официално съобщение, че България има потенциал да посрещне в ски курортите допълнителни 1.5 млн туристи и че България била станала дестинация номер 4 в Европа за ски туризъм”, категоричени са реформаторите.

„Щеше да бъде смешно, ако не беше скандално най-висшите ни държавни чиновници явно да демонстрират своята свързаност със сенчестия бизнес и неясните капитали на офшорни компании.

Действие, което е пряк резултат от конфликта на интереси и преките икономически връзки, които има Даниела Бобева с Първа инвестиционна банка и олигарха Цеко Минев, публичното лице на проекта на ски зона Банско, както и с управителя на Юлен АД Боян Мариянов – всички тези факти са изнесени на сайта бивол”, заявяват от блока.

Партиите от Реформаторския блок заявяват, че поемат ангажимент за "демафиотизация на държавата и за изкореняване на всички уродливи взаимоотношения, произтичащи от навлизането на капитали с неясен произход в обществения сектор". От блока са категорични, че ще се борят за приемане на закони, които да изведат офшорните компании от участие в обществени поръчки и които да прекратят договорите за концесия с такива компании, които вече са сключени.