Създаването на Граждански съвет към Реформаторския блок с участието на общественици и неправителствени организации предложиха група интелектуалци като стъпка към формирането на реформаторско общество.

Идеята представи проф. Михаил Неделчев на среща на 15 университетски преподаватели с представителите на петте партии в блока – ДСБ, Движение „България на гражданите”, „Синьо единство”, „Зелените” и Народна партия „Свобода и достойнство”.

С отвореното писмо от 19 юли те призоваха Реформаторския блок да влезе в диалог с гражданското общество и да се слеят с протестиращите.

Д-р Атанас Славов посочи, че става дума за гражданско-политически проект, който се стреми да прерасне в реформаторско обединение и реформаторско мнозинство. По думите му, Граждански съвет е средството за автентично гражданско участие на хората, които протестират.

Проф. Михаил Неделчев обясни, че желанието е гражданската енергия, която се разгръща по площадите, да получи израз чрез представителство в бъдещите форми на управление.

Проф. Тодор Танев определи Гражданския съвет като гаранция за легитимността и легалността в политиката, които ще накарат политическия модел да заработи отново. „Хората се интересуват от конкретните политики, а не от голямата партийна политика, нейното време отмина. Старият тип правене на политика трябва да се замести с правене на политики, но това изисква от партиите най-после да припознаят хората като граждани, а не като електорат,” допълни професорът.

Председателят на „България на гражданите” Меглена Кунева нарече Гражданския съвет към Реформаторския блок политическа иновация. „Това е първата крачка и може би ще стане нещо много по-голямо, отколкото го мислим днес, но ако човек прочете лозунгите от протестите, тази политическа иновация ще започне да добива форма, включително и правна,” обясни тя.

„Партиите изядоха почвата на политическото, нужно е тя да се рекултивира,” каза още Кунева.

„Нашата задача не е да печелим доверие за нас, а да върнем доверието на критичен брой българи в демокрацията. Улицата дава диагнозата, но решението трябва да дойде именно от обединението на партии и граждани,” заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Христо Генев от „Зелените” изрази надежда гражданският съвет да има роля във взимането на решение за реформаторската общност, която да промени изцяло политическата система в България.

Лидерът на Национална партия „Свобода и Достойнство" Корман Исмаилов коментира, че партиите в блока и университетските преподаватели имат еднакво разбиране, че партиите в парламента са доказали своята олигархическа зависимост и трябва да си ходят.

„Трябва да кажем ясно и категорично, че всеки един гражданин на тази държава има право да участва в този Граждански съвет,” каза, от своя страна, лидерът на „Синьо единство" Христо Панчугов.

Освен него на срещата присъстваха и проф. Божидар Кунчев - литературовед, преподавател в СУ , д-р Атанас Славов -конституционалист, преподавател в СУ, проф. Тодор Танев - политолог, преподавател в СУ и Димитър Бочев - писател и политически имигрант.