Реформаторският блок (РБ) настоява парламента да се разпусне и организира протестен митинг довечера от 18.00 часа в София срещу решението на Народното събрание (НС) да удължи мораториума за продажбата на земя на чужденци. Това обяви пред журналисти Радан Кънев, председател на ДСБ.

В декларация на гражданския съвет на РБ решението на парламента се определя като позорно и опасно. "Забраната върху продажбата на земеделска земя на европейски граждани превръща България в гето", заявяват в текста реформаторите. Лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева предупреди, че страната ни може да влезе в наказателна процедура след 1 януари догодина, ако решението на НС влезе в сила.

Блокът е убеден, че решението за удължаване на мораториума е противоконституционно и Конституционният съд трябва да го отхвърли. Кънев добави, че предстои да бъде потърсен контакт с президента Росен Плевнелиев за внасяне в Конституционния съд на мотиви за отмяна на решението за мораториума.

От Реформаторския блок ще се свържат и с ЕНП, и ПЕС, от които ще поискат да обърнат внимание на българските граждани какъв е техният интерес.