Реформаторският блок видя "лобистки ход" в идеята на БСП да върне стария режим за пушене на обществени места. Представителите на обединението се обявяват против промените в закона и за запазване на сегашните правила. Това става ясно от позиция на реформаторите по темата, разпространена до медиите.

Според блока облекчаването на ограниченията за пушене на обществени места ще е в полза на определени бизнес кръгове - собственици на заведения и търговците на цигари, и цели единствено да отклони вниманието на обществото от други важни теми като проблема с бежанците, връщането на агентите на ДС на ръководни постове в Националната разузнавателна служба и в служба "Военна информация", цифровизацията и скандалите в енергетиката.

Реформаторският блок предупреждава, че това правителството е опасно за вашето здраве и призовава за оставка и незабавни предсрочни избори, пише още в позицията.

Преди два дни зам.-председателят на групата на левицата в парламента Спас Панчев обяви, че отпадането на тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места трябва да бъде факт преди зимата.