Реформаторският блок предложи план от шест стъпки за изход от кризата. Сред тях са незабавна оставка на кабинета „Орешарски” и съставяне на реформаторско правителство с ограничен мандат.

„Смятаме, че има път извън кризата, той започва с оставката на Пламен Орешарски, а не завършва с нея”, заяви председателят на ДСБ Радан Кънев. След това той посочи приемане на спешни промени в Изборния кодекс, предложени от Реформаторския блок и съобразени с международни препоръки.

На трето място дясното обединение поставя разпускане на 42-ото Народно събрание и насрочване на нови избори, четвъртата стъпка е постигане на съгласие в следващия парламент за програма за спешни мерки за излизане от кризата.

От Реформаторския блок настояват още за обществен дебат за промени в Конституцията и „националните приоритети на България, който да положи основите на Трета българска република”.

10% от субсидиите

Радан Кънев разкритикува решението на двете партии, които подкрепят правителството – БСП и ДПС, за намаляване на партийните субсидии с до 10%, взето по време на семинар в Боровец, което предстои да бъде обсъдено в Народното събрание.

Лидерът на ДСБ подчерта, че в програмите на всички партии от Реформаторския блок е залегнало по-сериозно намаляване на партийните субсидии.

„Смятаме, че трябва да бъдат намалени и най-високите нива на субсидиите, т.е. те да имат таван", обясни Кънев и посочи, че това е предложение от програмата на Движение „България на гражданите". „Това, което се предлага днес, няма да попречи на натрупването на десетки милиони в депозити от най-големите партии”, изтъкна Радан Кънев.

„Козлодуй” и „Белене”

Радан Кънев коментира и плановете за развитие на ядрената енергетика на кабинета „Орешарски”. Той изрази притеснение от изявлението на премиера, че държавата ще строи едновременно и „Белене”, и „Козлодуй”, което според Кънев е „в границите на пълния абсурд”.

По темата взе отношение и председателя на „България на гражданите" Меглена Кунева. „Всичко, което е в интерес на българската икономика и не противоречи на европейското законодателство, трябва да се разисква и да се видим дали ще бъде подкрепено. Въпросът е, че тук не се знае въобще какво се крие зад внезапното предложение от страна на министъра на икономика да се върви към 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй", посочи Меглена Кунева.

„Ние винаги сме били за западни инвеститори в нашата енергетика. Те обикновено генерират сигурност, защото има кой да ги контролира в техните страни. Затова „Уестингхаус" наистина е една възможност и ние се радваме, че има западен интерес към българската ядрена енергетика”, призна Кунева.

По думите й, партиите от Реформаторския блок не отричат и не отхвърлят ядрената енергетика като възможност за България, но поставят условие за яснота за развитието на енергетиката и при честно състезание.
„Всеки, който ще инвестира изгодно за българската икономика, може да се състезава – това е нашата задача", подчерта Кунева.