На заседание на своя Изпълнителен съвет лидерите на партиите от Реформаторския блок днес ще вземат решение какво се случва с дясното обединение след първия тур на президентските избори.

Първа точка в дневния ред е анализ на резултатите от вота, в който кандидатът на РБ Трайчо Трайков се бори за 5-6 място с Пламен Орешарски. Цел на реформаторите беше участие в балотаж, а лидерът на ДБГ Меглена Кунева даже говореше за излизане от властта при провал.

Втора точка в днешния реформаторски съвет е да се реши кой ще бъде подкрепен за балотажа. От ГЕРБ разпространиха позиция на своя кандидат Цецка Цачева, от която става ясно, че тя ще присъства на заседанието.

Малко по-късно Цецка Цачева пристигна в централата на СДС на ул. „Г. С. Раковски“ 134 и бе посрещната от Божидар Лукарски. „Аз съм домакин, кой да я посрещне?”, бяха думите на лидера на "сините".

Пред журналистите кандидат-президентът единствено обяви, че след срещата ще направи изявление.

Заедно с Цачева дойдоха министрите Томислав Дончев, Даниел Митов и Екатерина Захариева.

„Нека загърбим тънките сметки и изчисления кой кого ще подкрепи, при какви условия и какво ще иска в замяна. (…) Без никакви специални уговорки наши естествени поддръжници са всички противници на тоталитарното комунистическо ляво (…) Резултатите от първи тур отново доказват, че ГЕРБ е единствената сила, която може да се противопостави успешно в тази битка”, пише в по-рано разпространената позиция.

На заседанието са повечето лидери на партиите от РБ, но не и Радан Кънев от ДСБ. Той обяви в студиото на „Тази сутрин”, че колегите му трябва да вземат решение дали остават във властта, или ще работят заедно с „тъмносините” за обединение на десницата.