Реформаторският блок предвижда в програмата си ограничения на социални плащания за безработица за хората, които „не са изпълнили конституционното си задължение да се образоват”. Това стана ясно при обявяване не програмата на блока.

Всеки българин има равни права и задължения към държавата, заяви пред медии Димитър Делчев от ДБГ. Той посочи, че е недопустимо групи от хора да си стоят у дома, без да са направили и минимално усилие да се образоват и да получат квалификация и да чакат на помощи. Трябва да спрем явлението професия "на помощи".

Дефицитът при изплащането на пари за безработица е над 120 млн лв, а близо 50% от хората с начално или по-ниско образование са безработни, други 20% с основно образование също, цитира публични данни Делчев.

Въвеждаме образователен ценз. Нашето искане е да отпадне хартиеното гласуване и да остане само машинното, ако човек иска да се справи и да гласува, то той ще трябва да може да чете, заяви Костадин Марков от СДС, член на Политическия съвет на РБ.

Това отново е свързано с конституционните задължения на всички хора. Тези, които не са го направили, няма да имат равни права с останалите, коментира още той.

Антони Тренчев от ДБГ, член на НСК на РБ, подчерта, че програмата на Блока за изборите ще внесе разум в морето от популизъм, в което, с коя от коя по-шокиращи е неизпълними идеи, се състезават останалите политически формации.