Няма да подкрепим правителство на малцинството, за да има реформи трябва да има ясно мнозинство в парламента. Това заяви на пресконференция лидерът на ДСБ и говорител в оставка на Реформаторския блок Радан Кънев.

„След като има гаранции за реформи, едва тогава ще обсъждаме кои ще са премиерът и министрите”, обясни той. Според РБ работа на мандатоносителя е да осигури мнозинство в парламента.

"Разговорът за политиките и принципите е много по-важен от разговора за личностите", допълни лидерът на СДС Божидар Лукарски.

В РБ се появи напрежение през последните дни, след като лидерите на различните партии в блока даваха противоречиви сигнали за това дали биха застанали зад втори премиерски мандат на Бойко Борисов.

В отговор на въпрос дали ще подкрепят ГЕРБ, ако не получат гаранция за реформи в съдебната система, за които те настояват, Кънев каза, че не биха ги подкрепили.

Меглена Кунева (ДБГ) посочи, че при избора на преговорен екип ще търсят реципрочност с екипа на ГЕРБ - и като брой хора и като ниво на позиция в съответните партии.

По-рано хората на Борисов обявиха, че ще водят преговори в два кръга, като чак във втория ще се включи и председателят на партията.

Какво искат реформаторите?

„Стремим се към участие на РБ в коалиционно реформаторско правителство при наличие на следните предпоставки: ясна парламентарна подкрепа, осигуряваща стабилно парламентарно мнозинство при неучастието в това мнозинство на партиите, които подкрепяха предишния кабинет; готовност от страна на ГЕРБ за сключване на публично и детайлно политическо споразумение за съставяне на правителство; включване в програмата на правителството на конкретни ангажименти и срокове за реформи”, се посочва в официалната позиция на РБ.

Като основни пунктове на реформите са посочени администрацията, съдебната система, здравеопазването, пенсионната система, енергийният сектор, образованието, борбата с престъпността и корупцията, връщане на доверието в банковата система, мерки за справяне с демографската криза, подобряване на ситуацията в бедните и обезлюдяващи се райони, както и реформа в Изборния кодекс.

От дясното обединение държат и на гаранция за безусловна европейска и евро-атлантическа ориентация, стриктно спазване на европейските стандарти за защита правата на човека, противопоставяне на националпопулизма, ксенофобията и религиозния фундаментализъм.

Better Together

На пресконференцията беше представена и позицията на РБ за изминалите избори и за предстоящите преговори. В официалната позиция на дясното обединение се посочва, че „този успех можеше да бъде по-изразен при по-единна и по-фокусирана кампания, в която личните амбиции биха отстъпили на общата цел".

Изрично се подчертава, че единството на партиите в блока е основа за утвърждаването му като основна политическа сила с дългосрочна перспектива за развитие.