Реформаторският блок подкрепя провеждане на референдум за задължително гласуване, както и график за предсрочни избори. Това обяви на пресконференция говорителят на формацията Радан Кънев.

Според десните, парламентарният вот трябва да е през есента. „За нас е важен националният интерес, нашата политическа работа ще си я свършим вътре, не вземаме позиция за предсрочен вот, защото днес сме подготвени или не”. Така лидерът на ДСБ отговори на въпрос дали самите реформатори са готови за избори сега и дали напрежението вътре в обединението е преодоляно след евровота.

Според реформаторите задължителното гласуване е начин да се редуцират порочни практики като купен и корпоративен вот. Но, отбеляза Найден Зеленогорски, демокрация се лекува с повече демокрация, затова е по-добре да има национално допитване.

Въпреки това, реформаторите смятат, че има нужда от промени в Изборния кодекс, преди да се разпусне парламентът. Те трябва да са в посока заличаване от списъците на т.нар. мъртви души.

От блока разчитат като криза в отношенията между БСП и ДПС събитията от миналата седмица, свързани с изявленията на лидерите на двете партии.

Десните настояват също премиерът Пламен Орешарски да даде няколко важни отговора - подписан ли е договор за строителството и изпълнението на "Южен поток", на какъв етап е подготовката, както и дали има подписан договор за заем за изграждането на проекта.

„Начинът, по който Орешарски взе единственото възможно решение след тежкия натиск от ЕС и българското общественото мнение дава сигнали и за натиск от САЩ, така правителството се подложи на силно унижение отвсякъде”, допълни Радан Кънев.