Политическите реакции след речта на президента Росен Плевнелиев пред  Европейския парламент в Страсбург. У нас тя беше разтълкувана от „прекалено остра срещу Русия” до „визионерска за развитието на Европа”.

„Има много кризи, но една от тях е, че Русия не подкрепя принципите на международния ред” - това чуха европейските политици в Страсбург от президента Росен Плевнелиев, а тълкуванията на казаното дойдоха днес.

„За мен не е приемливо президентът на Българя да говори с по-краен език отколкото президента на САЩ. Не смятате ли, че това не е нормално, аз смятам че не е. Русия и Украйна са на има няма 1000 км., трябва да сме балансирани”, смята Красимир Каракачанов.

Според други речта на държавния ни глава трябва да се погледне отвъд темата за Русия. „Русия не е акцент в речта, трябва да си наистина злонамерен, за да изведеш от речта на един европейски политик само тази тема”, смята Борис Станимиров от Реформаторския блок.

Управляващите отчетоха и одобрителния прием на залата. Според преподователя по политология Борис Попиванов речта идва на фона предстоящите консулатции между 28-те дали да се отменят или удължат санкциите срещу Русия.

„След самоотвода си Плевнелиев се чувства по свободен от това съобразяване с балансирищети опити, които трябва да има Борисов в тази сложна геополитечска игра”, смята политологът Борис Попиванов. Той разчита изказването на държавния глава и като заявка за международна кариера след края на мандата му.