Нов независим антикорупционен орган, ново обсъждане на отпаднали предложения за промяна в Конституцията, публичност на договорите за изкупуване на ток от НЕК и разследването на КТБ, недопускане на нови данъци, закупуване на нова бойна техника и запазване на настоящите прагове на преференцията – това са някои от основните аспекти от декларацията „Ключови приоритети за ускоряване и задълбочаване на реформаторските политики в най-чувствителните сектори”.

Проектът, видян от репортер на bTV, е на Реформаторския блок и ще бъде обсъждан с ГЕРБ. На него се гледа като на „анекс” към коалиционното споразумение. Прeмиерът също коментира, че е добре отговорностите на всеки министър да бъдат ясно дефинирани.

Изпълнителните органи на коалиционните партньори ще правят съвместно преглед и оценка на мерките на всеки 6 месеца, гласи проектът.

Правосъдие

„Внасяне на закон, с който се създава единен независим антикорупционен орган за противодействие на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности”, е първото искане на реформаторите.

Те настояват за законодателно развитие на конституционните изменения чрез промени в Закона за съдебната власт, които да изпълнят и мерките в приетата от Народното събрание стратегия за продължаване на реформата в съдебната система.

По отношение на „ремонта” на основния закон, РБ иска „широк публичен дебат за следващи конституционни промени, включително и по въпроси, които не събраха достатъчна подкрепа в рамките на настоящата конституционна дискусия”.

Тук искането е междинната оценка да дойде 3 месеца след конституционните промени.

Икономика и енергетика

„Пълна публичност на информацията от международното разследване за КТБ АД, в това число на лицата, заемащи или свързани с лица, заемащи публични длъжности”, искат от блока.

Те настояват за заложеното в закона въвеждане на измервателни уреди в цеховете за производство на алкохол и цигари с оглед подобряване на контрола и данъчната събираемост.

Дясното обединение апелира за „запазване на данъчната система и недопускане на въвеждането на нови данъци и увеличаването на данъчно-осигурителната тежест”. Предлагат се Закон за публично-частно партньорство и Закон за индустриалните зони и технологичните паркове.

Реформаторите искат оптимизация на разходите в държавните енергийни дружества с не по-малко от 15% за 12 месеца и оценка за въздействието върху гражданите и бизнеса на либерализацията на пазара с компенсаторни мерки в тяхна защита.

„Публикуване на договорите за изкупуване на електроенергия от НЕК в тяхната цялост” и „Сключване на всички двустранни договори с производителите на електроенергия” са сред исканията в декларацията.

РБ настоява за облекчен режим за данъчните складове за горива и прозрачност на собствеността им.

Външна политика и отбрана

Дясното обединение иска приемане на инвестиционните проекти за придобиване на нов боен самолет, нова бойна машина на пехотата и модулен патрулен кораб.

В същото време се настоява и за внесените в НС законови промени, с които се създава възможност въздушното ни пространство да бъде пазено от съюзнически самолети.

По отношение на външната политика, РБ е за целенасочени и последователни усилия за приемането на България в Шенген и активно участие в обсъжданията на промени в законодателството, регулиращо пространството за свободно движение.