Президентската институция да бъде активна активна страна както при обезпечаване на българския национален интерес във връзка с мигрантската криза, така и при налагане на мерките, предвидени в доклада в сферата на правосъдието по отношение на България и особено по отношение на независимия външен надзор върху българската прокуратура.

За това са апелирали от Реформаторския блок при срещата им с държавния глава Росен Плевнелиев по време на Месеца на политическите консултации. Лидерът на ДСБ Радан Кънев посочи, че президентската институция е с изключително висок авторитет сред ЕС и НАТО.

„Тази година е решителна и за съдебната реформа и за борбата с корупцията. Народът отдавна очаква да бъдат предприети решителни действия на всички нива”, заяви президентът.

Той посочи, че обществото трябва да получи пълна и лесно достъпна информация за обществените поръчки. Според него електронното правителство би спомогнало за намаляване на корупционния натиск.

„След толкова години хората очакват конкретни резултати, защото няма как да не знаем къде е корупцията и как да се борим с нея“, посочи държавният глава и отбеляза, че подкрепя инициативата за антикорупционен закон, който предстои да бъде разгледан в парламента.

Президентът и представителите на Реформаторите бяха единодушни, че стабилността на страната е приоритет, но тя може да се гарантира само чрез реформи и чрез общи решения.

Найден Зеленогорски от ДБГ открои и темата за слаборазвитите райони в България. „Усилията трябва да продължат и ние получихме подкрепата на президента за това да се инвестират по-масирано средства в проекти в тези изоставащи райони”, посочи той, като акцентира върху изграждането на магистрала "Хемус".