Президентът Румен Радев и служебният премиер Огнян Герджиков трябва да преосмислят отварянето на секции за гласуване в Турция във връзка с прецедентите за намеса от страна на турската държава във вътрешната политика на България. Това се посочва в позиция на „Реформаторски блок – Глас народен”.

От коалицията посочват, че опитите за намеса на южната ни съседка у нас зачестяват, а напрежението между Анкара и страни членки на ЕС ескалира. Позицията идва броени дни след скандалите с изказването на турски министър в подкрепа на ДОСТ и с участието на посланик Сюлейман Гьокче в клип на „Обединение ДОСТ” (в което влиза и партия НПСД, която до неотдавна беше част от РБ-б.р.).

Реформаторите и хората на Светослав Витков настояват „МВнР ясно да постави пред Анкара границите в отношенията между две страни в изборна ситуация, които категорично изключват намеса на посланици в процеса”. Призивът към властите е „да гарантират ненамесата на Турция на изборите у нас, включително и чрез недопускане на организиран стимулиран вот на изборни туристи”.

„Реформаторски блок – Глас народен” припомнят изявленията на турското правителство, че то ще спре изпълнението на споразумението с ЕС за бежанците и настояват за „незабавни действия по организиране на присъствието на европейски сили за сигурност по южната граница на ЕС”.