Божидар Димитров е бил в конфликт на интереси, докато е бил директор на директор на Националния исторически музей. Според Комисията за противодействие на корупцията той е подписвал договори с дъщеря си и със свои роднини като шеф на музея.

Димитров бил в конфликт на интереси при сключването на два договора с дъщеря си и с племенниците си през 2015 г., посочват от Комисията. Споразуменията са на обща стойност 34 800 лева. Единият контракт е за изработването на каталози за колекция от експонати.

По думите на Димитров той трябвало да действа бързо, за да не загуби музеят предвидената за дарение колекция. На въпрос какви са били мотивите му, за да се насочи към тази фирма, бившият директор на НИМ заяви: „Да стане бързо, за три дни, да мога по-бързо да приключа случая”.

„Очевидно е нямало наложителност да се бърза, защото договорът за каталозите е сключен два месеца по-късно”, посочи обаче председателят на Комисията Пламен Георгиев.

По въпросния договор за каталози музеят се разплатил авансово с фирмата, която доставила едва половината от тях със закъснение от година и половина, посочват от Комисията за противодействие на корупцията.

„Тези пари са дарителски, те не са държавни, следователно няма конфликт на интереси”, категоричен е бившият шеф на НИМ.

Колекцията от експонати така и не е стигнала до музея, а бизнесменът, който искал да я дари и платил за каталозите, не беше открит от екипа ни.

„Това, че парите са дарение, не позволява на г-н Димитров да сключи договор на свързани с него лица и да облагодетелства техни фирми”, подчерта Пламен Георгиев.

Божидар Димитров нарече действията на институцията политическа атака. За установените нарушения той може да плати глоба от 34 хиляди лева.