БСП спря преговорите за обща коалиция с АБВ за президентските избори. Ген. Румен Радев ще е кандидат на социалистите, издигнат от инициативен комитет.

Това съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на БСП.

Като причина тя посочи проекта на коалиционно споразумение, предложен от АБВ, който не отговарял на представата на социалистите – идеята била там да бъде записано, че двете партии са равнопоставени.    

Ние не сме равнопоставени партии, нашият кандидат не е равноотаделечен, той е на БСП. Няма да позволим да ни извиват ръцете, както Реформаторския блок правят с ГЕРБ. Нито ще се превръщам в Бойко Борисов, който търпи всички прищявки на реформаторите, само и само да е на власт“, заяви Нинова.

Тя призна, че партията търпяла много провокации в името на успеха на президентския вот.

От „Позитано“ 20 предлагат на АБВ, ако желаят, да дадат подкрепата си на инициативния комитет, който ще застане зад генерал Радев. 

Действията на БСП изненадаха хората на Георги Първанов. Предстои до дни да решат как ще се явят на изборите.

„БСП загуби изборите днес. От тук нататък АБВ няма да разочарова хората, които искат предвидима политика, а не такива повратливи действия като „Позитано“, коментира зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин.

От БСП отрекоха напрежението да се е получило заради името на вицепрезидента, а решението на ръководството трябва да бъде одобрено от по-широк кръг от партията.