Журналисти, отразявали „предварителното откриване” на магистрала „Тракия, разиграно символично от бургаски депутати от ГЕРБ в началото на юли, бяха привикани на спешен разпит в полицията в морския град. Обяснения в четвъртък са давали репортери от няколко медии. Реакцията на органите на реда създаде повод за народни представители от ГЕРБ, сред които и бившият министър Цветан Цветанов, да започнат да говорят за полицейщина.

Кореспондентът на bTV Лора Стаматис е получила лично обаждане тази сутрин от шефа на ОД на МВР в Бургас да се яви заедно с оператора до обед. Там те са били разпитвани подробно от къде са имали информацията за конкретното събитие, кой е присъствал, какво са видели и кой от народните избраници е преместил поставените ограждения на обекта. Изискан е и видеозапис.

Показания са били снети и от бургаски журналисти от други медии, сред които БТА и БНР.

Случилото се даде повод на депутати от ГЕРБ да заговорят за „полицейщина”, нещо в което бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е бил обвиняван нееднократно заради стила си на работа.

„По устни разпореждания се привикват журналисти, привикват се представители на местната власт да дават обяснения по незнайно какви досъдебни производства, по какви проверки. Това, което се случва днес, е доказателство, че не са забравили нищо от старото в тройната коалиция с разработката „Галерия” и това, което правиха като начин на анализ от Цветлин Йовчев, Владимир Писанчев и всички тези, които в момента са на възлови позиции в правоохранителната система”, обобщи на брифинг в парламента Цветанов.

По думите му трябва да се прави разлика „между ефективност в борбата с трансграничната тежка престъпност и полицейщината, която се използва с всички способи в момента спрямо мирно протестиращи граждани”.

„Това, което аз съм правил като министър, няма нищо общо с полицейщината, която се вменяваше от определени политици. Полицейщината е това, което се случва днес в България – без правила, без образувани досъдебни производства, без проверки да привикваш журналисти, кметове, общински съветници. Никога не сме си позволявали това”, направи личен коментар за работата си зам.-председателят на ГЕРБ.

В приказките за властта на полицията той бе подкрепен и от колегата си Димитър Бойчев, избран в Бургас, който в общи линии преповтори думите на Цветан Цветанов с кратко обяснение за случилото се през юли.

„По устна заповед на министъра на вътрешните работи да бъдат разпитани по повод инспекцията, която беше направена от народни представители от ГЕРБ на автомагистрала „Тракия”. Целта на инспекцията беше да се уверим какво е състоянието на магистралата и възможността да се пусне два дни по-рано. По устна заповед на вътрешния министър е бил извикан на разпит и кметът на Поморие. Това е връщане на една полицейщина. Може би стилът на работа наподобява на разработката „Галерия”, в която пряк участник е министърът на вътрешните работи”, заяви народният представител.

По-рано от ГЕРБ дадоха и друг пример за полицейски произвол и поискаха вътрешният министър незабавно да се яви в парламента и да даде обяснение.