Разочарование от лидера Сергей Станишев и цялото ръководство на Българската социалистическа партия са причина за напускането на Татяна Дончева и още 8 членове на БСП от Младежкото обединение на партията. Това обяви един от тях - Симеон Славчев, в ефира на предаването „120 минути”.

Славчев не потвърди, но и не отрече основната прогноза, че напусналите БСП ще са част от нова лява партия, начело с Георги Първанов. „Георги Първанов е на първо място държавник”, коментира лаконично напусналият БСП.
Симеон Славчев беше категоричен, че решението не е емоционално, а отдавна премислено действие. „Основният мотив е, че основният стълб на партията – моралът, рухна след всички действия и бездействия в ръководството. Ние сме хора, които сме градили структури на БСП, борили сме се за тази промяна”, обясни Славчев.

„Много качествени хора за съжаление не припознават БСП. Нашето действие не е свързано с членовете и симпатизантите, голяма част от които са морални и достойни хора”, коментира още той. В отговор на въпрос кои са недостойните в БСП, Славчев посочи на първо място лидера Сергей Станишев и постави до него цялото Изпълнително бюро на левицата.

Бившия външен министър Ивайло Калфин Симеон Славчев нарече признат не само в България евродепутат. „Румен Петков също има своето място, но аз не искам да коментирам всички поименно”, заяви Славчев като не отрече Първанов, Калфин и Петков да са част от нов политически проект в ляво.