Настоящи депутати от парламентарната група на ГЕРБ споделят разочарованието на отцепниците и възнамеряват да напуснат партията. Това обяви в ефира на bTV бившият областен координатор на формацията във Варна Павел Димитров.

Той е един от петимата подписали декларацията, разпространена вчера, в която се изразява разочарование от факта, че партията се управлява от човек с две повдигнати обвинения. „Партията трябваше да се управлява прозрачно, да подкрепя европейското развитие на България,” обясни Павел Димитров.

Освен него под декларацията се подписаха Иван Петров, Недялко Недялков, Константин Хаджигаев и Емил Димитров със заявка, че имат единомишленици сред членове на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, депутати от 41-то и 42-то НС, областни и общински координатори на партията.

Иван Петров и Емил Димитров заявиха ясна позиция при избухването на скандала с незаконното подслушване след обявената от бившия земеделски министър Мирослав Найденов информация. Още тогава Димитров обясни, че Бойко Борисов се опитва „да преплува Ламанша с два воденични камъка – Цветанов и Фидосова”.

В началото на април Емил Димитров съобщи, че е заминал в чужбина заедно със семейството си от опасения за сигурността си. Въпреки че по-рано беше сред близките до Борисов депутати, ресорната комисия разкри наличие на конфликт на интереси при Емил Димитров.

„Нов морал в политиката ще постигнем с нови лица,” декларира Павел Димитров, който не се ангажира с очакван брой на бъдещите поддръжници на новата формация.

По думите му, предстои да се вземе решение дали новата партия ще бъде лидерска, както и дали ще подкрепи друг десен проект, като реформаторския блок например.

Като основател на партия ГЕРБ във Варна, Павел Димитров не пропусна да поздрави Иван Портних за победата му на балотажа на кметските избори. „Пожелавам му да изпълни поне малка част от обещанията си. Искам да му напомня, че за него не са гласували повече от 80%, така че той ще бъде следен много внимателно,” подчерта Димитров.

Още един от подписалите вчерашната декларация – бившият областен управител на Стара Загора Недялко Недялков, увери пред агенция „Фокус”, че без отстраняването на Цветан Цветанов, Искра Фидосова и лидерът на софийската организация на ГЕРБ Цветомир Паунов, цели структури ще напуснат ГЕРБ.

Според него, това ще стане поетапно, защото това е личен акт на всеки един член, а бившите министри, които подкрепят декларацията на напускащите ГЕРБ, ще излязат с имената си в скоро време.

„След като няма промяна в решението на г-н Борисов по отношение на отстраняването на г-н Цветанов, Фидосова и Паунов, считаме, че всички разговори са безрезултатни. Затова решихме, че трябва да си тръгнем с гордо вдигната глава, да напуснем ГЕРБ и да създадем нов проект, който да е в център-дясно,” посочи Недялков.

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ в 42-то Народно събрание Димитър Главчев отхвърли твърденията на отцепниците, като декларира, че групата остава единна и консолидирана.

По думите му пред агенция „Фокус”, в партията в момента членуват около 70 000 души. „Нормално е да има във всяка една партия хора с различни мнения. Явно някой не е осъществил вижданията си. В психологията има три модела на поведение, когато не се сбъднат твоите очаквания – агресивен, регресивен и „ронене на сълзи”. При положение, че това, което те очакват, се разминава с това, което им се случва, е нормално да потърсят друг път,” коментира още Димитър Главчев.

В обявяването на решението за напускане именно в деня на частичните местни избори във Варна той видя „очевидно целен друг ефект”, който обаче не е успял.