Управляващите и засегнатите от заповедта за спиране на строителството и земеделската дейност в защитената зона „Комплекс Калиакра” постигнаха временно примирие – заповедта, заради която имаше протести и се стигна до сблъсъци, ще действа до прецизирането на нова.

Неясният въпрос е как ще се компенсират собствениците на земи.

„Заповед трябва да има. Знаете глобата каква е – 20 хил. евро на ден. От друга планът за управление, който е от две години и половина, трябва да започне да се преразглежда от петък", обяви на срещата в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

Основният проблем е именно Планът за управление на защитената зона "Калиакра", в който се сблъскват редица интереси. Заповедта на Димов, дошла след осъдително за България решение, пък предизвика протести, защото земеделци и рибари от Каварна, Шабла и Балчик видяха в нея забрана за стопанска дейност.

Министърът вчера обясни в ефира на bTV, че всъщност рестрикциите са за малко и неплодородна земя.

„Моля кметовете да осигурят необходимото. Колегите от БАН сутринта дори не искаха да идват. Ще ви се осигури всичко необходимо да отидете да убедите хората, че идвате да разговаряте, да приемате, да свършите работата си. Заповедта със своето действие действа, за да не се налагат санкции, а Планът за управление, за който става въпрос, от петък почвате да го разглеждате. За рибарите се разбрахме – ще правим нова среща, на която ще каним и рибари, рапанджии, мидари, и без неправителствените организации не правим нищо. Ще видим къде може на морето“, заяви Борисов.

Димов ще бъде в Каварна в края на седмицата, за да коментира въпроса със защитената зона на място.

„Всички страни в този разговор защитават легитимни обществени интереси и мнението им е важно, за да бъде намерено решение. Работещо решение ще има когато се съхранява природата по български и европейски начин. Важно е да имаме подкрепата на местните общности, собственици на земи, местен бизнес и власти”, каза той.

Вицепремиерът Валери Симеонов съобщи, че е постигнато споразумение пострадалите от мярката собственици да бъдат обезщетени.

Вижте и видеото: