За първи път след решението си да назначи Александър Морфов за директор на Народния театър, министърът на културата обясни какви са били мотивите.

Вежди Рашидов се обърна към критиците в типичния си стил: „А какво искате, някой от Facebook ли да назнача? Той (Морфов – б.р.) е голям български режисьор и зад него стоят над 200 български големи артисти, те го обичат и най - важното публиката го обича, а че всеки си има характер...”.

До назначението на Морфов се стигна, след като досегашният директор на театъра Павел Васев се пенсионира. За временно изпълняващ длъжността беше определен сценаристът и режисьор Емил Бонев, но на 30 декември от културното ведомство обявиха, че той е отказал да поеме поста.

Морфов публично обяви, че напуска Народния театър след назначението на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура. На протест срещу депутата от Патриотичния фронт на 5 декември т.г. излязоха артисти, творци и интелектуалци.

"Слави Бинев ще управлява културата и министър на културата е Вежди Рашидов – аз съм против това държавно управление, против този парламент, против министър-председателя, против министъра на културата, против председателя на комисията по култура. Не мисля, че трябва да остана въобще в държавно предприятие", заяви тогава пред БГНЕС Морфов.