„Появи се новият Борисов”, каза лидерът на ДСБ Радан Кънев по адрес на кандидата за президент, подкрепен от БСП, ген. Румен Радев. Днес се състоя заседание на разширения състав на Изпълнителния съвет на ДСБ.

Генерал Румен Радев е никой. Нямаме представа кой е този човек, какви са неговите убеждения, защо е в политиката, с каква цел рецитира заучените фрази, които бяха първо леви, после десни”, допълни Кънев.

Той добави, че зад Радев, „с бъркане в джоба”, надничала червената олигархия в България.

„Чака ни почти сигурна победа на червен президент и предсрочни парламентарни избори”, каза още лидерът на ДСБ.

Кънев обяви, че е против изцяло мажоритарното гласуване. „2400 ганьовци ще се хвърлят да си платят 240 мажоритарни места в парламента”, смята той. По думите му мажоритарният вот без партийно финансиране означава „всяка мутра да си търси кой ще бъде нейният депутат” и пълна зависимост на партиите от пари.

„Ще се окаже, че българският парламент е лесна и евтина хапка за чужди сили, ако решат да се намесят в българската политика”, добави Кънев.

„Противопоставянето на това, което идва, не е просто противопоставяне на фалшивия балотаж ГЕРБ-БСП, а на заплахата, че българското Народно събрание ще е по-корумпирано и зависимо”, аргументира се Кънев.

„Миналата седмица свалихме един червен генерал от власт – Бойко Борисов”, допълни Кънев. Той посъветва премиера, ако иска да спечели на втория тур, да има по-добро поведение.

Кънев поясни, че ако премиерът Борисов не е излъгал, че ще подаде оставка след първи тур на президентските избори, партията е можела да разчита на подкрепа от страна на ДСБ

Радан Кънев обеща вота си за Цецка Цачева, ако до неделя на обед Бойко Борисов си подаде оставката. Лидерът на ДСБ определи кандидатът за президент на ГЕРБ като „войник на партията с голямо „П”.

„Днес ни казват „Цецка Цачева е равна на Европа”, трябва да си дадем отговор дали е така, геополитическа ли е битката. И тогава да се сетим как години наред всички десни и проевропейски хора в България бяха мачкани от една медийна машина, която има трима господари – Борисов, Путин и Пеевски”, каза още Кънев.

За десните избиратели червен кандидат няма, лъжа е, че десницата може да застане зад него”, категоричен е Кънев. Той призова тъмносините да гласуват по съвест в неделя.

Лидерът на ДСБ определи бившите си колеги от Реформаторския блок като „платени службогонци”. По думите му през последната година реформаторите са решили, че могат да назначат Борисов за свой шеф и да изпълняват „мокрите му поръчки”.

„Подкрепата, която е търсила Цачева, след миналата неделя на „Раковски 134” е „Добър ден, заповядвам ви да ме подкрепите”; „добър ден, подчиняваме се”, допълни Кънев по адрес на своите бивши колеги от Реформаторския блок.

Той определи Реформаторския блок като изчерпан проект. „Разделителната линия в РБ не са Цачева и Борисов, а отношението към властта, довело до масовия протестен вот”, каза още Кънев.

ДСБ призовава членовете и симпатизантите си да гласуват по съвест на втория тур на президентските избори. Това се казва в резолюция, приета на днешното извънредно заседание на разширения Изпълнителен съвет на ДСБ.

След изтичане на споразумението за Реформаторския блок и политическото изчерпване на коалицията, ДСБ няма да подпише ново споразумение с партии, участващи в сегашното правителство, се посочва в резолюцията.

В нея се съобщава, че Изпълнителният съвет възлага на Националното и на областните ръководства на партията да започнат интензивна работа по привличане на авторитетни опозиционни политици и личности от центъра и дясното, и подготовка за мажоритарни парламентарни избори.

От 2004 г. наша кауза е свикването на Велико народно събрание и приемането на нова Конституция на българската Република, заявяват от ДСБ в резолюцията. И отбелязват, че проведеният на 6 ноември референдум потвърждава необходимостта от коренна промяна на политическата система.

Изпълнителният съвет насрочва Национално съвещание на ДСБ на 26 ноември 2016 г., на което да бъде дадено начало на ново обединение на свободните хора и демократите в България за постигане на целите от предходната точка, пише в резолюцията на ДСБ.