През 2013 г. се случи бунт на софийската средна класа, през 2016 г. се случва пред очите ни бунт на средната класа от средния град – виждаме го както в победата на Румен Радев на изборите, така и в силното представяне на Веселин Марешки и голямата подкрепа на референдума. Това коментира в студиото на „Лице в лице” лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Според него за бизнесмена е гласувала протестно „смачканата средна гласа извън София, смачканият малък и среден бизнес извън София – тъпкан, изнудван да се отчита, да подкрепя кандидат-кметове, сега натиснат със същата сила да подкрепи кандидат-президент, който губеше”.

„Трябва да вникнем в този процес, не като Борисов да се тръшкаме като сърдити деца, че не са ни разбрали. Напротив, разбрали са ни. Не е въпросът само какво е построено, огромен е въпросът какво е откраднато, огромен е въпросът за съюза с тези, които крадат – олигархията, огромен е въпросът за замазването на тези кражби от неработещата съдебна система”, подчерта Радан Кънев.

По думите му ГЕРБ са загубили изборите най-вече заради последната една година: „От момента, в който Бойко Борисов се съюзи с Пеевски, Цацаров, ДПС, с Първанов, с БСП. Провалиха заедно съдебната реформа, плюха си на подписите, тръгнаха по един лош път”.

Кънев изрази надежда, че БСП не смятат, че те като партия са взели 1 млн. гласа на първи тур и 2 млн. – на втори. „Ако направят грешката на Борисов да сложат партията пред нацията, ще свършат по начина, по който свърши той: с всичката власт на света, с целия ресурс на света, с всички пари, събрани в ръцете на своя финансов министър, да се провали гръмотевично на изборите, собствените му хора, гербаджиите, да гласуват против него”.

„Ние казахме да се гласува по съвест и да се гласува против червените генерали. Нашите хора гласуваха на два тура против двама червени генерали. Единият вече го няма, другият дай Боже да оправдае надеждите на милионите българи, гласували за него. Ние не сме го подкрепяли, не сме оптимисти, ще бъдем много критични”, подчерта Кънев.

Лидерът на ДСБ отбеляза, че неговата партия съществува, докато е безспорно, че „Реформаторският блок не съществува”, а останалите в него са действали по-скоро като министри, отколкото като лидери на политически партии.

По отношение на новия десен проект, Радан Кънев посочи, че обявяването му „ще бъде процес, а не събитие”. Той категорично отрече роля в него да има издателят на „Капитал” Иво Прокопиев: „Бизнесът и политиката трябва да партнират, но човек, който е с много солиден медиен бизнес, не може да бъде политик – толкова по въпроса с г-н Прокопиев (…) По негово решение не правим политика заедно”.