Реформаторският блок няма да влиза в разговори за участието на конкретни лица в бъдещото управление преди да се изясни неговата програма. Това заяви пред „Дарик радио” лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Кънев определи като грешка предварителното условие на реформаторите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да не бъде премиер. „Може би беше грешен ход и от моя страна, и от други колеги, и от Борисов, който го взе много лично и започна да подскача. Това не помогна на България да има правителство”, подчерта той.

Министърът е функция на политиката и Реформаторският блок не би претендирал за министерство, ако няма промени, каза лидерът на ДСБ. И неколкократно повтори, че трябва първо да се види политиката, а после кои ще са министрите.

Радан Кънев изреди приоритетите на десния съюз, с които компромиси няма да се правят. На първо място той постави реформа на правосъдната система с разделяне на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия и с пряк избор от гилдиите, засилване на ролята на Специализираната прокуратура да разследва и съдебната власт, включително главния прокурор, ясни процедури за избор на ключови фигури в системата, какъвто е главният съдебен инспектор.

Други приоритети са  реформа в администрацията и гаранции за премахване на партийните назначения, а също и съществена промяна при обществените поръчки, при която финансиращият орган да е различен от организатора на поръчката.

Парламентарната група на Реформаторския блок ще подкрепи за председател на Народното събрание кандидатурата на най-голямата политическа сила ГЕРБ, каквато е традицията, каза Кънев. Засега десните не са обмисляли кого да номинират за зам.-председател.

В отговор на въпрос Кънев посочи, че според реформаторите не трябва да се използват парите на българските данъкоплатци при решаването на казуса „КТБ”. Той изрази своето подозрение, че зад всяко решение, изказвано в България, стоят скрити интереси и затова препоръча за международна експертиза.