В рамките на това Народно събрание ДСБ няма да участва във властта, категоричен  беше лидерът на партията Радан Кънев на въпрос дали Реформаторския блок ще се опита да състави правителство в рамките на този парламент, ако получи мандат от президента.

„Ние няма да пречим, ако колегите от РБ 2 искат да получат мандат и да съставят правителство. Редно е на когото най-много му се управлява да получи мандат. Ние няма да бъдем пречка пред такъв процес, няма да бъдем и участници", каза още той.

Радан Кънев заяви, че всеки ден прави срещи, посветени на изграждането на нов политически проект. Той уточни, че на 26 ноември ДСБ ще има национално съвещание във Велико Търново, където ще бъдат обсъдени механизмите за включване на партията в такъв проект.

Едрият бизнес и медийният бизнес нямат място в политиката, те могат да бъдат партньори, но не и преки участници в политическия процес, подчерта Радан Кънев.

ДСБ настоява държавният бюджет за 2017 г. да не бъде променян между първо и второ четене, посочи още Кънев.  

Тъмносинята партия призова останалите политически сили да не се надпреварват в популизъм и приемането на бюджета да не се превръща в част от предизборната кампания. Според Кънев в момента в парламента има 10 опозиции, които се надпреварват в див и опасен популизъм. Лидерът на ДСБ заяви, че бюджетът може и вероятно ще бъде актуализиран от следващото правителство.