След гласуването на т.нар. мораториум в Народното събрание, Реформаторският блок няма да има никакъв контакт с ГЕРБ, няма да поема никакъв ангажимент. Това заяви в Пловдив лидерът на ДСБ Радан Кънев.

„Използването на подобни тактически популистки ходове, които да поставят под въпрос отношенията между България и Европейския съюз, са признак не на дребни, а на дребнави политически интереси и това е напълно недопустимо. Това застрашава дългосрочните интереси на българските граждани. Оставете, че беше срамно, но вижте какви са последиците на това решение след пет, след десет години. Изобщо не приемам становище, че нашият път напред е с ГЕРБ, не го приемам и лично аз мога да го заявя и от името на Реформаторския блок, защото партиите в него обсъждахме този въпрос”, обясни политикът, цитиран от БГНЕС.

Той посочи и още една причина за невъзможно бъдещо сътрудничество с ГЕРБ – „някои фигури от управлението на партията на Борисов като Томислав Дончев, Делян Добрев и други, по-неизвестни на широката публика, получават симпатиите на всички десни избиратели, но къде са те сега? В шестия фризер на ГЕРБ. ГЕРБ се променя, обаче към лошо”.

Кънев изтъкна още, че е твърде вероятно пловдивският кмет Иван Тотев да бъде жертван, защото вече не носи позитиви на ГЕРБ. Преди дни в публичното пространство се появиха компрометиращи записи на градоначалника.