Българският главен прокурор е свръховластен и неконтролируем – това подчерта лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев в предаването „Лице в лице” по bTV, защитавайки тезата си за необходимостта от контрол в сферата.

„Сотир Цацаров наследи тези правомощия и си ги защитава”, подчерта още Кънев, който в медийни изяви през миналата седмица нарече главния прокурор „водевилна фигура” и обяви, че „Цацаров не може да се бори срещу нещо, чийто продукт е”.

„Реформаторският блок смята, че българската прокуратура трябва да има по-малко правомощия, да бъде децентрализирана, а не властта да бъде съсредоточена в един човек, и с повече контрол”, посочи още Радан Кънев. „Имах срещи с посланици на няколко западни държави и те споделиха, че подобна фигура, върху която няма никакъв обществен, политически или криминален контрол, не може да има в демокрацията”, допълни депутатът от Реформаторския блок. „Историята на прокуратурата в прехода е история на неуспехи – длъжни сме да бъдем критични към система, която не е ефективна”, продължи той.

След като в интервю пред bTV Сотир Цацаров се оплака от опити да бъде „пришит” към Делян Пеевски, Радан Кънев отхвърли предположението, че зад тези опити се крие именно Реформаторският блок: „Това, което ние много искаме, е да разшием ГЕРБ и Главна прокуратура от Пеевски, не да пришием.”

Радан Кънев защити предложението за създаване на две прокуратури. „Трябва да създадем независима от нас институция, която да създава страх у нас, политиците. Ако ще да се изпоарестуват с другата прокуратура – трябва да има основателен страх във властта – не всички във властта са честни и които не са честни, трябва да бъдат изплашени”, заяви лидерът на Реформаторския блок.

Той настоя за подобна мярка, за да бъде разбит моделът „Кой”. „Моделът „Кой” опростява системно нещата и персонализира твърде много. Работим в условията на тежка корупция, проникнала в административната и съдебната система. Сега, когато дойдохме на власт след години в опозиция, при нас идват хората, които са едни и същи при редица правителства, и казват „Дайте да продължаваме да си крадем”. Независимо от сменящите се правителства, едни и същи остават кръговете, които крадат и източват държавата”, обясни Кънев.

„В държава като нашата управниците трябва да имат страх. Общественият натиск е много по-силен от всяка партия и от лидера на всяка партия. Днешните противници на тази реформа накрая ще припкат да я внасят, за да покажат подкрепа”, продължи Кънев.

По този повод той оцени като добро съревнованието за съдебната реформа. „Реформаторският блок обаче е съсредоточен върху подпомагането на работата на Христо Иванов и предложението на Министерския съвет. Колкото и да ми се иска, не може да има, например, реформа на Петър Москов – в демокрацията няма такъв филм. В демокрацията реформата е реформа на мнозинството и на правителството. Документът ще влезе в Народното събрание с подписа на Бойко Борисов, а не на Христо Иванов. Не става дума за Христо Иванов и за Реформаторския блок, а за сериозно общо усилие”, подчерта Радан Кънев.

Вот срещу министъра

Радан Кънев призна, че не е изненадан от инициативата на ДПС за вот на недоверие в сферата на здравеопазването. „Очаквах, че първият вот на недоверие ще е конкретно срещу Петър. Стреля се по силните министри – така и опозицията се чува по-добре и стои по-плътно в очите на симпатизантите си”, подчерта той.

„Интересното е, че няма конкретни атаки срещу предложенията на Москов – и в здравната комисия стана ясно, че ДПС подкрепя инициативите на министъра, но политически са най-големите му противници”, отбеляза още лидерът на реформаторите.

Атаките срещу други министри от квотата на Реформаторския блок – на образованието - Тодор Танев, и на отбраната - Николай Ненчев, той нарече „поредната депесарска интрига”, която не заслужава коментар. „Депесарските интриги не са безобидни в българската политика, но ние в Реформаторския блок ги наричаме с истинските им имена”, посочи той.

Радан Кънев изрази надежда БСП този път да подкрепи ДПС при гласуването на вота на недоверие. „Нека да е ясно, че БСП и ДПС са заедно в опозиция и атакуват най-силния министър. Това е истинското противопоставяне и ако има такъв дебат в парламента, много ми се иска, и Реформаторският блок, и правителството ще излязат по-силни от него”, посочи той.

Съпредседателят на Реформаторския блок изрази силните си положителни впечатления от идеята на министър Танев за образователна реформа. „Толкова аналитична и стратегически издържана концепция не съм виждал. Ако я приемем, ще устои десетилетия наред. Ако на някого му се искат бързи, спешни реформи и фанфари, е сбъркал сферата – образованието е най-консервативната сфера”, подчерта Радан Кънев.