Пред очите ни се разпада ГЕРБ – Томислав Дончев говори едно в едната телевизия, Владислав Горанов и Лиляна Павлова, ДПС крилото в ГЕРБ, не дават властта, карат се с него през студиата. Бойко Борисов не може да си намери една изгладена риза, дава пресконференция по пуловерче… Ще допуснем ли това пространство да бъде заедно от националисти и популисти? Този въпрос зададе в студиото на „Тази сутрин” лидерът на ДСБ Радан Кънев.

„Това управление се срина пред очите ни с вота на българските граждани, има ¼ подкрепа”, коментира той и допълни, че вотът е създал сериозна политическа криза. Според Кънев ДПС вече е „ента политическа сила” и не е от значение за балотажа. По-важни са процентите на националистите и най-вече тези на Веселин Марешки.

С уговорката, че двамата имат различия по геополитическите въпроси, лидерът на ДСБ коментира, че бизнесменът е провел една стойностна кампания, а избирателите му са хората, „които щяха да гласуват за Трайчо Трайков, ако министрите от РБ не бяха допуснали Бойко Борисов да им набие шамарите един петък в средата на кампанията”.

Според Радан Кънев бюлетина за Веселин Марешки са пуснали хора с образование и бизнес, които са дълбоко разгневени от корупцията. По думите му РБ са изтървали шанса да получат протестния вот: „Никой не разбра дали гласуваме Меглена Кунева да остане в правителството, или Трайчо Трайков да стане президент”.

Кънев каза, че при обиколките си в страната се е запознал с родителите на ген. Румен Радев, но „политическата майка на г-н Радев е г-жа Корнелия Нинова, не търсете от мен симпатии и подкрепи”.

Лидерът на ДСБ благодари на останалите партии от блока за свършената работа на терен, но отбеляза, че НПСД на Касим Дал са работели за Цецка Цачева. „РБ в досегашния си вид е доказано неработеща политическа формула – политически разкрачена и с противоречиви позиции по всички въпроси”, заяви Кънев.

Той припомни, че споразумението, което крепи блока, е било за пълен цикъл от избори: „Пълният цикъл приключи вчера в 20 часа. Десницата трябва да започне преговори ще има ли единно дясно. Няма да водим преговори с участници в управлението”.

Затова и ДСБ днес няма да присъстват на срещата на дясното обединение, на която трябва да се реши дали РБ ще подкрепи Цецка Цачева и дали остава в управлението – „ако това е тяхното решение, да подпишат тяхно си споразумение”.