Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не е човекът, който ще промени България – такова мнение изрази председателят на ДСБ Радан Кънев пред БНР.

„Изпитанията пред поколението, на което принадлежа, са далеч отвъд житейския път на г-н Бойко Борисов. За мен това е човек от едно предишно политическо поколение без някакви шансове да се върне в силна позиция във властта”, категоричен бе Кънев.

Той подчерта за пореден път, че собствената му партия и Реформаторският блок, към който тя принадлежи, не търсят партньорството на Борисов и ГЕРБ. По думите на Кънев, бившият премиер е имал „твърде много власт за достатъчно време”, но не е направил нито една промяна. „Оттук нататък хора, които няма да променят България, не ме интересуват. Около тях нашият свят не се върти”, заяви лидерът на ДСБ.

Той отправи критики към коментарите относно Реформаторския блок и протестите от последните близо четири месеца. „Много глупости чухме през последните седмици. Част от тях и от изключително умни хора. Когато коментаторът е остро недобронамерен, когато предварително се е настроил, че нещо трябва да бъде оплюто, твърде лесно казва и безсмислици”, обясни Радан Кънев.

„Същото се отнася и за коментарите на протестите напоследък. Да бяха походили тези коментатори на протести, щяха да видят че е много трудно е да се изкара на протести 120 дни. Аз самият вече почти две седмици не намирам време и сили за това. С безкрайно уважение се отнасям към хората, които намират”, продължи лидерът на ДСБ, като подчерта, че по-важен е друг въпрос: „Какво се случва с проблемите, които предизвикаха протеста?“

В разговора се включи и лидерът на Движение „България на гражданите“ Меглена Кунева, чиято партия също е част от Реформаторския блок. Тя заяви, че в България доверието в партиите и в политическата система е абсолютно изчерпано.

„Харчи се абсолютно последния ресурс на доверие. На хората сме им еднакви. След успяха всички партии да ги сложат под критерия: „дайте да се състезаваме коя е най-лошата“ и това е състезание към дъното, след това, помнете ми думата, ще бъдат последвани НПО, инициативи, журналистика и т.н. Цялата публичност ще бъде унищожена. В момента, в който настъпи пълно насищане на отровата на тази среда, наистина ще има деконструкция, само че се деконструира нормалното”, подчерта Кунева.

Тя разкритикува липсата на градивен диалог в парламента, който е заменен с тактическо надхитряване.
Кунева настоя за разговори за икономиката и за Бюджет 2014. Според нея за обществото би било по-важно крупните български бизнесмени да бъдат поканени на публично изслушване в Народното събрание, отколкото на хората да се обещава например намаление на сметките за ток с 5%.