Антикорупционното законодателство е с добра цел, но в най-добрия случай ще си остане думи на хартия, а в най-лошия ще се превърне в поредния инструмент, който властта ще използва като бухалка за непослушни. Това коментира в студиото на „Лице в лице” зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев.

Той подчерта, че успешният пример по нашите ширини е Румъния, където обаче са „тръгнали на два крака” – с антикорупционен орган, който разследва имуществото на политици и независима антикорупционна прокуратура. У нас обаче „антикорупционният орган няма никаква роля в това да наказва престъплението подкуп и останалите корупционни престъпления, това е бошлаф”.

„Престъпление, преследвано от органи без наказателни функции, е насърчено”, категоричен беше Кънев.

Според него ГЕРБ и БСП водят „несъществен” спор по тази тема – кой да назначава началника на антикорупционното бюро. Като цяло, според зам.-лидера на ДСБ, в парламента има „много висок градус на напрежението” и „никакъв спор по същността”.

Като пример той даде избора на парламентарната квота във ВСС, преминало в „пълна хармония, с предварително договорени квоти и предварително договорени имена”. „Професионалната квота (гласувана от съдии и прокурори – б.р.) беше попълнена от почтени, известни, независими юристи, а парламентарната – от абсолютни мижитурки с изключение на 1-2 имена, известни по-скоро като одиозни в системата, известни с по-скоро с лошо име, отколкото с добро”, коментира Кънев.

Според него големият позор е бил за БСП, които са имали възможност да блокират останалите кандидатури, но са се задоволили с това трима от предложените от тях шестима (и то тези с „ясен профил”, свързан с „кръга Цацаров-Пеевски”) да станат съдебни кадровици.

Радан Кънев изрази мнение, че новият ВСС няма да е еднозначно настроен към запазване на статуквото и ще има блокажи в работата му, като това не е добра новина, защото и „преучредяването” на прокуратурата няма как да се случи.