Още една крачка към безвизов режим на българите за САЩ – така американският секретар по вътрешна сигурност Джанет Наполитано определи споразумение, подписано между нея и българския вътрешен министър Цветан Цветанов. Документът ангажира двете страни със засилване на сътрудничеството в борбата с тежката престъпност.

Двустранната среща стана повод премиерът Бойко Борисов да раздаде щедри хвалби по отношение на вицето си. „В различните правителства на вътрешните министри им бяха отказвани визи за САЩ, но Цветанов заслужава поздравление за работата си”, каза министър-председателят визирайки отнетата преди две години дългосрочна американска виза на Румен Петков.

Борисов остана доволен от положителната оценка, която Наполитано даде на сътрудничеството между София и Вашингтон във връзка със сигурността и борбата с тероризма.

„Ние живеем в един свят, където престъпността не уважава граници и в свят, в който има регионални конфликти. Затова трябва да има международно сътрудничество, за да може границите да служат като бариери срещу лошите. Споразумението е много значимо и за двете страни, за да се осигури начин за обмен на информация в реално време. Други страни не са успели да изпълнят това условие, но България успя и ние затова я поздравяваме за успехите”, каза на брифинг в Министерски съвет висшият представител на американската администрация.

Снимка: Ладислав Цветков

В тази връзка премиерът побърза да увери Джанет Наполитано, че „нашите служби работят усилено по разкриването на атентата в Сарафово, както и по предотвратяването на престъпност с фалшиви парични знаци”.

От своя страна Цветанов благодари за даренията от САЩ в размер на 20 млн. долара за сигурността по българската граница. В тази връзка той подчерта, че „има натиск към България от страна на Турция заради Сирия, но има изградено добро сътрудничество с всички правохранителни органи в САЩ”.

Темата за сирийски конфликт стана повод правителството да затвърди предаността си към НАТО.

„България ще изпълнява стриктно това, което алиансът реши във връзка със Сирия. Има изстреляни снаряди към Турция и загинали беззащитни хора. Факт е, че самата Сирия се извини на Турция. Какво друго бихме подкрепили ние, освен това, което винаги сме казвали – касапницата в Сирия да спре, братоубийствената война на сирийски граждани да спре, да спре рушенето на една прекрасна държава”, каза Борисов пред високопоставения си гост.

Снимка: Ладислав Цветков

В посещението на Наполитано президентът Росен Плевнелиев от своя страна видя доказателство за едни интензивни и ефективни двустранни отношения.

„Имах възможност в първите девет месеца от моя мандат два пъти да посетя САЩ. Имах възможност да поговоря с президента Обама, с президента Бил Клинтън. Имахме изключително успешно посещение на държавния секретар Хилари Клинтън в България и на ген. Дейвид Петреъс, както и на съветника по сигурността на президента Обама - Джон Бренан. Това са доказателства колко добре работим заедно”, каза още държавният глава.